Uitzending
Pauw & Witteman - 8-1-2008

8-1-2008

Pauw & Witteman

1768 x bekeken | 0 reacties
6
Deze keer aan tafel in Pauw & Witteman: Amerikakenner Charles Groenhuijsen over de voorverkiezing in New Hampshire en Victor Muller over het debacle van het Spyker Formule 1 team. Alexander Pechtold reageert op de commotie rond de Kamerdelegatie die een bezoek brengt aan de Antillen.

Charles Groenhuijsen
'Obamania' koppen de Amerikaanse kranten over de plotselinge populariteit van de Democratische presidentskandidaat Barack Obama. Bij de voorverkiezingen in Iowa versloeg hij de andere Democratische kandidaten Hillary Clinton en John Edwards met overtuigende cijfers. Iowa is een belangrijke graadmeter voor een mogelijk succes van de kandidaten. Vandaag is het zover in New Hampshire en ook daar maakt Obama een goede kans te winnen. En waar zijn toch de Republikeinse kandidaten? Amerikakenner Charles Groenhuijsen analyseert de start van 'The 2008 Campaign'.

Victor Muller
Met veel bombarie kondigde directeur Victor Muller van de Spyker-sportwagenfabriek in 2006 aan dat hij een Formule 1 team ging beginnen. Het avontuur werd een mislukking. Sportieve resultaten bleven uit, het team kampte met technische problemen en er moest steeds meer geld bij. Muller stak perssonlijk miljoenen in het project. Uiteindelijk stapte Spyker uit de Formule 1 en scheelde het weinig of het automerk ging zelf te gronde. Muller blikt terug op een roerig jaar.

Alexander Pechtold
Aan de vooravond van het bezoek van een Kamerdelegatie aan de Antillen maakte Hero Brinkman veel Antilliaanse vijanden. Het PVV-Tweede Kamerlid noemde de Antillen onder andere "een corrupt boevennest" en als het aan hem ligt worden de eilanden op Marktplaats te koop gezet. Deze kwalificaties schoten bij de Antilliaanse Staten in het verkeerde keelgat. Als Brinkman zijn excuses niet aanbiedt, is hij niet welkom in het Antilliaanse parlement. De PVV-er reisde wel af naar de Cara´ben. Delegatieleider Willibrord van Beek (VVD) probeerde nog te bemiddelen. Zijn pogingen bleken vruchteloos. De Nederlandse delegatie wil niet zonder Brinkman overleggen met de Antilliaanse parlementariŰrs, daarom gaat het gehele overleg niet door.D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold was in 2005 en 2006 minister voor Koninkrijksrelaties. Hij is kwaad op Brinkman die zich gedraagt "als een olifant in de porseleinkast".

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 8 januari door de VARA en de NPS. Te gast waren Alexander Pechtold, Charles Groenhuijsen, Hero Brinkman, Willibrord van Beek en Victor Muller. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie