Asociaal gedrag en agressie
26-4-2013
| 1807 x bekeken | 0 reacties
Aflevering 4 gaat over de verhuftering van de openbare ruimte: asociaal gedrag en agressie. Wie zijn er vaak asociaal en agressief en waarom gedragen we ons zo? Maar ook: wat kunnen we doen tegen hufters?
Agressie in de vingers
Hoe groot de kans is dat we agressief zijn kunnen we op een hele simpele manier checken. Het heeft namelijk met de lengte van onze vingers te maken. Neem je rechterhand. En meet de lengte van je wijsvinger en van je ringvinger. Deel vervolgens die getallen door elkaar. Dit cijfer zegt iets over de hoeveelheid testosteron die je in de baarmoeder tot je hebt gehad. Hoe langer de ringvinger, hoe meer testosteron. En testosteron hangt weer samen met o.a. agressief verbaal gedrag. Dus hoe lager dit getal, hoe meer testosteron je hebt mogen genieten. En hoe groter de kans dat je agressief bent. Het gemiddelde voor blanke mannen is 0,98. Het gemiddelde voor vrouwen 1,00.
Bumperklevers
Agressie en verkeer zijn een veel voorkomende combinatie, met als grootste ergernis bumperkleven. Narcisten blijken er erg veel veel last van te hebben. Als we het over de auto hebben zien we ook grappige verschillen. Mensen met een volgestickerde auto zijn juist agressiever in het verkeer, ze hebben meer ‘territoriumdrift’ dan de gemiddelde automobilist en verdedigen hun eigen ruimte meer. Mensen in een dure auto en in een Hummer, hebben meer status, en rijden daardoor agressiever. Mensen die in een cabrio rijden zijn minder anoniem waardoor ze minder agressief rijden.
Onrechtvaardigheid
Als je weer eens compleet onbehoorlijk wordt behandeld in het verkeer kun je wel eens een groot gevoel voor onrechtvaardigheid krijgen. Net als het aapje in onderstaand filmpje gemaakt door primatoloog Frans de Waal. Hij leidt het eerst zelf even in.
Deze uitzending van het programma Over De Kop met de titel Asociaal gedrag en agressie is uitgezonden op vrijdag 26 april door NTR. Te gast was Frans de Waal. De presentatie was in handen van Johan Overdevest.