Empathie
3-5-2013
| 1481 x bekeken | 0 reacties
Aflevering 5 ging over empathie en sociaal gedrag. Hoe sociaal zijn we? Wanneer zijn we socialer? En hoe maak je mensen socialer?
Bij de binding tussen mensen speelt het hormoon oxytocine een belangrijke rol. Oxytocine is een hormoon dat het lichaam zelf in de hersenen aanmaakt. Het wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd omdat onder andere zorgt voor binding tussen partners en vrienden. Maar oxytocine speelt ook een rol bij zwangere vrouwen, omdat het helpt om de weeën op te wekken. Hetzelfde geldt voor het geven van borstvoeding. Daarbij wordt door moeder en kind ook oxytocine aangemaakt (wat ook weer goed is voor de hechting). En wanneer die borstvoeding niet lekker opgang komt kan het toedienen van oxytocine het lichaam een handje helpen!
Sociaal gedrag is ook geven En hoewel we in een crisis zitten is het aantal donaties is vorig jaar met 3,4% gestegen. Arme mensen blijken overigens het vrijgevigst. Uit een onderzoek blijkt dat Amerikanen met een salaris van onder 20 duizend dollar per jaar meer weggeven aan goede doelen dan mensen die tot 300 duizend dollar verdienen. De theorie daar achter is dat het geven van geld aan anderen je niet alleen gelukkig maakt maar ook een rijk gevoel geeft. Overigens blijkt uit ander onderzoek dat vrijwilligerswerk een zelfde gevolg heeft.
Deze uitzending van het programma Over De Kop met de titel Empathie is uitgezonden op vrijdag 3 mei door NTR. Te gast waren Gerard Cox en Lucille Werner. De presentatie was in handen van Johan Overdevest.