18-8-2008
1057 x bekeken | 0 reacties
Pakistaanse president Musharraf treedt af
Pervez Musharraf heeft vandaag zijn aftreden als president van Pakistan aangekondigd, onder druk van een afzettingsprocedure door de regerings-partijen in het parlement. Wat betekent het aftreden van Musharraf voor de regio en de verhouding met de Verenigde Staten? In de studio commentaar van Pakistan-kenner Marc Colpaert.
Overheid besteedt verkeerd aan
'Overheid verspilt 50 miljoen euro per jaar door passeren MKB bij aanbesteden'. De Nederlandse overheid geeft jaarlijks minimaal 50 miljoen euro teveel uit door niet goed samen te werken met het midden- en kleinbedrijf (MKB) bij het verstrekken van overheidsopdrachten. Dat concludeert Leendert-Jan Visser, directeur beleid en belangenbehartiging bij MKB-Nederland, in NOVA. De overheid moet iedere opdracht aan het bedrijfsleven aanbesteden. Door alle geschikte kandidaten mee te laten dingen, krijgt de overheid uiteindelijk een zo goedkoop en goed mogelijk product. Nederlandse ambtenaren stellen echter zulke hoge eisen aan de bedrijven waarmee wordt samengewerkt dat veel kleinere bedrijven niet mee kunnen doen aan de aanbestedingen. Terwijl ze wel in staat zijn om het gevraagde product te leveren. Leendert-Jan Visser, directeur beleid en belangenbehartiging bij MKB-Nederland: "Ondernemers die nu met een fantastisch product de markt opgaan, worden niet eens gezien. Omdat het geblokkeerd wordt door regels. Dus de bedrijven die goed zijn in de procedures, die komen op tafel, en de ondernemers met zeker zo goede producten of soms zelfs betere producten, die worden niet eens bekeken." Volgens Visser zorgt het passeren van het MKB bij aanbestedingen voor een gebrek aan concurrentie en een tekort aan innovatieve ideeën. En dat kost de overheid geld. Visser: "Heel Nederland moet zich hier druk om maken, omdat belastinggeld verkeerd wordt uitgegeven. En dat levert een schade op van meer dan 50 miljoen per jaar. En dan ben ik nog voorzichtig." Een meerderheid van de Tweede Kamer (PvdA, SP en VVD) wil dat minister Van der Hoeven snel met wetgeving komt die grenzen stelt aan omzeteisen en clustering bij aanbestedingen. Minister van der Hoeven zelf zegt in een reactie het probleem te herkennen en erkennen. Ze wil snel met een oplossing komen. Er lag eerder al een wet bij de Eerste Kamer, maar die wet heeft het niet gehaald. De minister zegt nu zo snel mogelijk met nieuwe wetgeving te komen.
1968: de pil
NOVA laat deze zomer de beelden van 1968 nog een keer spreken. Elke dag kijkt NOVA terug op een belangrijke, opmerkelijke of gewoon leuke gebeurtenis uit 1968. Deze aflevering: de anticonceptiepil. Veertig jaar geleden kwam de pil als voorbehoedsmiddel beschikbaar. Voor artsen en vrouwen was het pionieren.
Deze uitzending van het programma NOVA is uitgezonden op maandag 18 augustus door de VARA, de NPS en de NOS.