Uitzending
Noorderlicht nieuws - 26-3-2008

26-3-2008

Noorderlicht nieuws

924 x bekeken | 0 reacties
6
Textielveredelingsindustrie
De textielveredelingsindustrie zorgt wereldwijd voor een enorme belasting van het milieu. Alleen al om katoen te verven wordt jaarlijks meer dan een miljard ton drinkwater gebruikt. Noorderlicht nieuws gaat naar het bedrijf Dyecoo in Delft, dat een methode heeft ontwikkeld om te verven met CO2, waardoor enorm veel water kan worden bespaard.

Subliminale peptalk
In het wetenschappelijke blad Science van deze week toont sociaal psycholoog professor Henk Aarts van de Universiteit Utrecht aan dat je mensen niet alleen onbewust kunt activeren,maar ook kunt motiveren. Acties kunnen beter worden uitgevoerd als de onbewuste aanzet vergezeld is gegaan van 'subliminale peptalk'. Dat wil zeggen dat mensen met extreem korte, nauwelijks waarneembare peptalk worden bestookt. Noorderlicht nieuws zoekt Henk Aarts uit Utrecht op.

Uitsterven van de dinosauriers
Het onderzoek naar de oorzaak van het uitsterven van de dinosauriers blijft wetenschappers boeien. Was het een meteorietinslag of wellicht een gigantische vulkaanuitbarsting? Prof. Dr. Jan Smit van de UvA vond onlangs een tand van een dinosaurus precies in de laag die het gevolg was van de meteorietinslag, wat bewijst dat er in ieder geval dinosauriŰrs waren op het moment van de inslag. Jan Smit praat in de studio over zijn laatste vondsten en bevindingen.

Het nieuw zwempak
Er is opwinding in de zwemmerswereld, want er sneuvelen weer allerlei records door zwemmmers in het nieuw zwempak, de LZR Racer, dat in februari ge´ntroduceerd. Maar elke vier jaar is er wel een nieuw pak dat sneller zou zijn. Ligt dat aan het pak, is het commercie of speelt de psyche ons parten? Noorderlicht nieuws dook erin.

Presentatie: Georgina Verbaan en Pieter van der Wielen.

Deze uitzending van het programma Noorderlicht nieuws is uitgezonden op woensdag 26 maart door de EO en de VPRO. Te gast was Jan Smit. De presentatie was in handen van Georgina Verbaan en Pieter van der Wielen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee