7-5-2008
1303 x bekeken | 0 reacties
De zichtbare materie is volgens de huidige inzichten in het heelal verdeeld in een web van sterrenstelsels die met elkaar verbonden zijn door draderige structuren van ijl en heet gas: het kosmisch web. Die strengen zijn echter nog nooit waargenomen. SRON-astronoom Jelle Kaastra is dit nu wel gelukt, met een slimme truc.
Nederlandse aspergetelers oogsten te lang, waardoor de suikers in de wortels opraken en de oogst het jaar erna te laag is. Daarom moeten telers op tijd stoppen met oogsten. Om te bepalen wanneer, bedachten praktijkonderzoekers van de Universiteit in Wageningen een oplossing. Noorderlicht Nieuws bezocht de Limburgse klei.
In de studio vertelt diabetoloog Hanno Pijl uit Leiden over de remedies bij diabetes type 2. Omdat dik zijn niet louter een kwestie is van gebrek aan wilskracht maar in de genen zit, zou de overheid maatregelen moeten nemen. Zij kan dit doen door het drastisch beperken van liften en roltrappen in gebouwen en het vervoer per auto in de stad alleen bij uitzondering toestaan. Verder spreekt Pijl over maagverkleinende operaties als effectieve oplossing bij diabetes.
Het hart van een embryo begint als een heel simpel bloedvaatje dat zich ontwikkelt tot een ingewikkelde knoop. In dat proces kan er van alles mis gaan, waardoor een kind met een aangeboren hartafwijking geboren wordt. Wat zorgt er nou voor dat de cellen in dat bloedvaatje zich op een bepaalde manier gaan ontwikkelen? Ontwikkelingsbioloog Rob Poelmann uit Leiden en stromingsleerdeskundige Peter Vennemann van de TU Delft hebben aangetoond dat de bloedstroom een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van het hart.
Verder in deze aflevering: Hoe maak je van een mangoest een mijnenveger en van een petfles de ultieme spaarlamp?
En ook: een telescoopladder, een exploderende ster en een storm op Saturnus.
Deze uitzending van het programma Noorderlicht nieuws is uitgezonden op woensdag 7 mei door de EO en de VPRO. De presentatie was in handen van Georgina Verbaan en Pieter van der Wielen.