Uitzending
Noorderlicht nieuws - 13-3-2008

13-3-2008

Noorderlicht nieuws

1229 x bekeken | 0 reacties
6
Gluten
Gluten zitten in tarwe, gerst en rogge. Mensen die er intolerant voor zijn worden ziek zodra de gluten de dunne darm bereiken. Er is nu een enzym dat mogelijk een oplossing is voor mensen met een glutenintolerantie. De Leidse onderzoeker Frits Koning test dit enzym in een kunstmatig maag-darmkanaal.

AIBO Robothond
De enige AIBO robothond die achter je aan loopt! Martijn Liem, student Artificial Intelligence aan de Universiteit van Amsterdam, verbouwde een robothondje zodat hij mensen kan herkennen en volgen.

Harold Bekkering
Hoogleraar cognitieve psychologie Harold Bekkering, van de Radboud Universiteit Nijmegen is te gast. Het gesprek gaat over waarom mensen begrijpen wat de intentie van een beweging van een ander persoon is. Is dit begrip gebaseerd op eigen ervaring of wordt dit cognitief bepaald?

Computerchips
Computerchips worden steeds kleiner. Het bedrijf ASML uit Veldhoven doet mee met de race. Tot nog toe waren de lijntjes op een chip slechts 40 nanometer dik, dat is een tienduizendste van de dikte van een haar. Maar ASML kan ze nog kleiner maken. Met extreem kort UV-licht bakken zij chips met structuren tot wel 10 nanometer dik.

En verder: Japanners in de file, cyborg-insecten: maak van een mug een robot, een bijzonder muizenembryo en natuurlijk het weer.

Presentatie: Georgina Verbaan en Pieter van der Wielen.

Deze uitzending van het programma Noorderlicht nieuws is uitgezonden op donderdag 13 maart door de EO, de VPRO en Het Gesprek. De presentatie was in handen van Georgina Verbaan en Pieter van der Wielen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!