Uitzending
Nieuwsuur - 29-3-2018

29-3-2018

Nieuwsuur

468 x bekeken | 0 reacties
5
Kabinet: einde aan gaswinning in Groningen:
Premier Mark Rutte zei op zijn wekelijkse persconferentie dat de gaswinning in Groningen terug moet naar 0 kuub. De gevolgen ervan zijn volgens het kabinet niet langer aanvaardbaar. Volgens minister Eric Wiebes zit er 'omwille van de veiligheid' niets anders op dan de oorzaak van de aardbevingen helemaal weg te nemen. Nieuwsuur is in Groningen en kijkt met bewoners naar de persconferentie. Wat is hun reactie op het besluit? Te gast is politiek duider Nynke de Zoeten.

Broer kroongetuige Mocro-oorlog geliquideerd
In Amsterdam-Noord is vanochtend de broer van een belangrijke kroongetuige doodgeschoten. Het gaat om de 41-jarige Reduan Bakkali, bevestigt de politie. Zijn broer Nabil is de nieuwe kroongetuige in het proces over de zogenoemde Mocro-oorlog. Te gast is onderzoeksjournalist Marian Husken, ze schrijft al jarenlang over georganiseerde misdaad. Begin dit jaar verscheen haar boek 'Deals en dodenlijstjes'.

Meerderheid kiezers stemt tegen inlichtingenwet:
De meerderheid van de kiezers heeft in het referendum van vorige week tegen de nieuwe inlichtingenwet gestemd. Dat kwam vorige week al naar voren uit de officieuze uitslag en nu heeft de Kiesraad dat bevestigd. 49,44 procent van de geldige stemmen was tegen en 46,53 procent voor. Van de kiezers stemde 4,03 procent blanco. We spreken erover met Nynke de Zoeten. Ook kijken we naar de eventuele aanpassingen die nog mogelijk zijn van de wet als het gaat om de uitwisseling van informatie met buitenlandse diensten.

Minister Kaag vraagt LibiŽ detentiecentra te sluiten:
Minister Sigrid Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking heeft de autoriteiten in LibiŽ gevraagd om detentiecentra voor migranten te sluiten. Ze pleit voor shelters waar mensen niet gevangen worden gehouden. De minister was twee dagen in LibiŽ om zelf een beeld van de 'fragiele situatie' te krijgen. Maar is wat Kaag vraagt wel mogelijk? We praten erover met Annemarie Loof van Artsen zonder Grenzen en Elizabeth Collett van het Migration Policy Institute in Brussel.

In deze uitzending van Nieuwsuur waren Marian Husken en Nynke de Zoeten te gast. De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Twan Huys. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op donderdag 29 maart door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie