Uitzending
Nieuwsuur - 17-3-2019

17-3-2019

Nieuwsuur

390 x bekeken | 0 reacties
6
Christchurch: hoe houdt de premier het land bijeen?
Hoe kan in het land waar de politie zelfs niet bewapend hoeft te zijn een van de dodelijkste aanslagen in jaren plaatsvinden? Statistisch gezien is Nieuw-Zeeland een van de veiligste landen ter wereld. Volgens de Global Peace Index, een jaarlijkse ranglijst voor landen op basis van veiligheid, is alleen IJsland veiliger. Als het aan premier Jacinda Ardern ligt zal Nieuw-Zeeland direct de wapenwetten aanscherpen. Ook heeft ze kritiek op Facebook dat beelden verspreidde tijdens de aanslag. 'In Nieuw-Zeeland werd het geblokkeerd, maar in de rest van de wereld gingen de beelden wel rond.' Een interview met Toon van Meijl, hoogleraar Culturele Antropologie en Nieuw-Zeelandspecialist over de populariteit van de premier. En met een medewerker van Facebook over de beperkingen die sociale-mediabedrijven ervaren bij het blokkeren van gewelddadige content.

De wondere wereld van de waterschappen
Aanstaande woensdag gaat Nederland naar de stembus voor de Provinciale Staten, én voor de waterschappen. Maar een aantal zetels in die waterschappen is al vergeven voordat er nog maar één stem is geteld. De zogenoemde geborgde zetels. Hoe werkt dat en hoe kan dat?

De presentatie was in handen van Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op zondag 17 maart door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie