18-6-2009
1615 x bekeken | 0 reacties
Worden de jongeren de dupe van de vergrijzing?
Door de vergrijzing nemen de kosten van ons sociaal stelsel toe. Welke maatregelen moeten we nemen om te zorgen dat jongeren hier niet de dupe van worden? De Nationale Jeugdraad is onlangs een campagne gestart om aandacht te vestigen op dit probleem. Er moet iets gebeuren om te voorkomen dat jongeren de dupe worden. Langer doorwerken of genoegen nemen met minder AOW zijn een paar opties, of zijn er andere oplossingen? In Netwerk een discussie tussen ouderen en jongeren.
Kleinkind onbereikbaar
Door het toenemend aantal scheidingen in Nederland, verliezen steeds meer grootouders het contact met hun kleinkinderen. Hoe ver mogen grootouders gaan om het contact met de kleinkinderen te herstellen? Niet alleen scheidingen zijn de oorzaak dat er geen contact meer is tussen de grootouders en de kleinkinderen. Kleinkinderen worden soms ontvoerd of meegenomen door één van de ouders. Ook ruzie tussen grootouders en kinderen kan ertoe leiden dat opa's en oma's hun kleinkinderen niet meer kunnen zien. Via de website kleinkindonbereikbaar.nl proberen grootouders alsnog aan hun kleinkinderen te laten weten dat ze hen niet vergeten zijn.De website is opgericht door twee grootouders die nauwelijks contact hebben met hun kleindochter in Polen. Op de website delen grootouders in vergelijkbare omstandigheden hun ervaringen op het forum. Ook kunnen er berichten achtergelaten worden voor de kleinkinderen. Bovendien kunnen grootouders een foto en gegevens van hun kleinkinderen en ouders online registreren en publiceren. Daar is niet iedereen blij mee. Vandaag dient een rechtszaak van een moeder die de gegevens van haar kind van de site wil laten verwijderen. Netwerk spreekt met de betrokkenen.
Hoeveel zorgen moeten we ons maken over de Mexicaanse griep?
De afgelopen weken verschijnen er steeds meer alarmerende berichten rond de Mexicaanse griep. In Netwerk de vraag welke waarschuwingen en uitspraken reëel zijn. We leggen vijf citaten voor aan viroloog Ab Osterhaus en kritikaster Huub Schellekens. Zo citeert de Volkskrant directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectiebestrijding ( RIVM) die stelt dat er aanwijzingen zijn dat zwangere vrouwen meer risico lopen om besmet te raken met de Mexicaanse griep. Alhoewel niet bekend is wat welke gevolgen Tamiflu heeft voor ongeboren kinderen, raadt Coutinho zwangere vrouwen toch aan om het middel in te nemen. In Knevel & Van de Brink zegt Ted van Essen van het Nederlands Huisartsengenootschap deze week dat iedereen in Nederland de Mexicaanse griep zal krijgen. Ab Osterhaus zegt vandaag in het AD dat het niet uit te leggen is als een deel van de bevolking de prik met virusremmer niet krijgt. Het RIVM schat in dat er 5000 doden vallen, een aantal dat nog op kan lopen als het virus zich snel verspreidt. Ook wordt de Mexicaanse griep vergeleken met de Spaanse Griep uit 1918. Maar microbioloog Ekkelenkamp hekelt die vergelijking. Hij schreef onlangs in een artikel in het NRC Handelsblad dat de Spaanse griep uit 1918 ‘historisch uniek’ was. De geneeskunde stond nog op een lager peil en veel patiënten stierven niet aan de griep zelf, maar aan begeleidende bacteriële infecties.
Deze uitzending van het programma Netwerk is uitgezonden op donderdag 18 juni door de EO en de NCRV. Te gast waren Ab Osterhaus en Roel Coutinho.