Uitzending
Natuur in de Stad - Leeuwarden

Leeuwarden

Natuur in de Stad

17-4-2008

| 1101 x bekeken | 0 reacties
6
Schoon water in de stad
Als je aan Friesland denkt, denk je aan water. Vooral de laatste jaren speelt water in de stad Leeuwarden een grote rol, omdat er flink wat moest verbeteren. De binnengrachten waren sterk vervuild en ook het water in een belangrijke rivier, de Potmarge, was verpest door fabrieken.

Frits Veldmeijer, co÷rdinator van het waterproject, legt uit hoe Leeuwarden het water in de grachten schoner wil maken en daar alle expertise voor inzet. Zo wordt er water vanaf de waterzuivering met een leiding recht de gracht ingepompt. De vissertjes in de binnenstad hebben het meteen gemerkt: ze komen veel meer verschillende vissoorten tegen. Ook de Potmarge wordt stapje voor stapje weer omgetoverd tot een paradijsje in de stad. Dat komt ook omdat de bewoners zich hiervoor inzetten. Zoals bloemenkweker Berend de Haan, die het riviertje nog van vroeger kent, in de tijd dat er alleen maar tuinderijen lagen.

Waterexpert Fraukje Grijpstra laat zien hoe waterplanten beter groeien als het water helder is. En Harry Wynandts van het Natuurmuseum wijst ons op tientallen grote ransuilen. Gewoon overdag, in een doorsnee buurtje in Leeuwarden.

Deze uitzending van het programma Natuur in de Stad met de titel Leeuwarden is uitgezonden op donderdag 17 april door de NCRV.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee