Apeldoorn
1-5-2008
| 1511 x bekeken | 0 reacties
Mix van natuur en kunst
In Apeldoorn gaan natuur en kunst al eeuwen samen. Zo werden de tuinen van Paleis het Loo gezien als kunstwerk, liet Frederik van Eeden zich inspireren door een oerbos en wordt het nieuwe stadspark ontworpen door een kunstenaar.
Ecoloog Gert Jan Blankena vertelt dat de natuur zo belangrijk is voor de stad, dat er andersom gedacht wordt. Als Apeldoorn bouwt, krijgt eerst de natuur een plek en dan pas komen de huizen. Natuurprojecten krijgen hierdoor extra aandacht. Zo laat waterschapper Anton Koot zien hoe de sprengen van Apeldoorn hersteld zijn. Oorspronkelijk zijn de beekjes aangelegd om de molens in stad van schoon water uit de Veluwe te voorzien. Door het schone water zijn het nu bijzondere natuurplekken in de stad. Ook het Beekbergerwoud, een verdwenen oerbos, wordt weer gerestaureerd. En ten zuiden van Apeldoorn komen een paar grote nieuwbouwwijken. Voordat er ook maar een steen gelegd wordt, komt er het grote park Zuidbroek, nu nog een kale zandvlakte. Beeldend kunstenaar Jeroen van Westen boetseert de contouren van het park: "Hier gaat de stad langzaam over in water en natuur."
Monic Breed en Yvonne Zwikker maakten en bomenroute als alternatief op de kunstroute en archeoloog Maarten Wispelwey laat een vergeten stukje zien van de tuinen van het Loo. Dat kunstenaars zich graag door de natuur laten inspireren, is te zien aan de tweeduizend gekleurde vogelkastjes die in de stad hangen, een initiatief van kunstenaar Tirza Verrips.
Deze uitzending van het programma Natuur in de Stad met de titel Apeldoorn is uitgezonden op donderdag 1 mei door de NCRV.