Uitzending
Nationale Landschappen - IJsseldelta

IJsseldelta

Nationale Landschappen

12-2-2009

| 856 x bekeken | 0 reacties
5
De IJsseldelta is feitelijk Nederland in het klein. De geschiedenis ervan hangt samen met de vroegere welvaart van de Hanzesteden Hasselt en Kampen. De IJssel en de Zuiderzee waren belangrijke transportaders en zorgden voor welvaart. Maar het water zorgde niet alleen voor voorspoed. Regelmatig brak de zee door de Kamperzeedijk. De dijk kronkelt nu, eeuwen later, nog steeds rondom de vele kolken die ontstonden na de dijkdoorbraken. Jos Mooijweer van de IJsselacademie laat de bijzonderheden zien van het Kampereiland met zijn terpboerderijen en kromme lijnen, en de mathematisch aangelegde Mastenbroekpolder uit 1364. Vooralsnog is het steeds gelukt om deze bijzondere landschappen voor het grootste deel te behouden. Mooijweer is ervan overtuigd dat als men nu en in de komende jaren net zo zorgvuldig met het landschap omgaat, iedereen over tweehonderd jaar nog steeds kan genieten van Nationaal Landschap IJsseldelta.

Deze uitzending van het programma Nationale Landschappen met de titel IJsseldelta is uitgezonden op donderdag 12 februari door de NCRV.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee