De impact en nasleep van executieveilingen
21-3-2013
| 1415 x bekeken | 1 reacties
Wie zijn hypotheek niet meer kan betalen loopt kans dat zijn huis onderhands wordt verkocht of gedwongen wordt geveild door de bank. Als gevolg van de crisis neemt dit soort gedwongen huisverkopen toe.
De meeste huizen worden voor een veel lagere prijs verkocht dan de hoogte van de hypotheek of zelfs de waarde van het huis. Na een executieveiling of onderhandse verkoop zitten de voormalige eigenaren met tonnen restschuld in hun maag.
In Meldpunt! ziet u twee verhalen over gedwongen huisverkoop, een enorme restschuld en bij beiden een dreigend schuldsaneringstraject van drie jaar. Daarnaast ziet u het verhaal van een man die net uit de schuldsanering is. Hoe heeft hij dat beleefd?
Aan tafel zitten Joke de Kock en Remco Knops. Zij is manager Schuldhulpverlening bij de gemeente Tilburg en voorzitter van de NVVK, de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening en sociale kredietverlening. Remco Knops is Tweede Kamerlid namens het CDA. Samen reageren ze op de verhalen en verder geeft Joke de Kock tips om uit de schulden te blijven.
Deze uitzending van het programma Meldpunt! met de titel De impact en nasleep van executieveilingen is uitgezonden op donderdag 21 maart door MAX. De presentatie was in handen van Elles de Bruin.
Reacties op deze uitzending
-
blikker34808
13-9-2013 08:02
Een belangrijke oorzaak van de crisis in de woningmarkt is te wijten aan de hebzucht van de potentiële kopers. De banken en andere kredietverstrekkers hebben onvoldoende hun zorgplicht op zich genomen om potentiële kopers te beschermen tegen hun eigen hebzucht. Hebzucht leid maar al te vaak tot een financiële ondergang. Wanneer het noodlot niet meer kan worden afgewend en een executieveiling niet voorkomen kan worden, is het de taak van de ACM om er op toe te zien dat dit proces eerlijk verloopt. De berichten over prijsafspraken bij deze veilingen zijn zorgelijk. Verschillende malafide huizenhandelaren zijn beboet maar dat lost het probleem niet op.