Uitzending
Labyrint - Groot Nationaal Onderzoek Taal

Groot Nationaal Onderzoek Taal

Labyrint

15-12-2013

| 1842 x bekeken | 0 reacties
8
Wie hebben de grootste woordenschat, Nederlanders of Vlamingen? Ruim 400.000 Nederlanders en Belgen deden 600.000 keer mee aan het Groot Nationaal Onderzoek naar taal onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Gent. Een unieke momentopname van de Nederlandse taal. Labyrint presenteert zondag de resultaten en kijkt ook naar de wetenschap achter vloeken.

‘Voor ons was het ook een grote verassing, zoveel deelnemers.’, stelt Prof. Marc Brysbaert, taalpsycholoog aan de Universiteit Gent. Samen met onderzoeker Emmanuel Keuleers stelde hij een lijst van 52.000 woorden en 21.000 nepwoorden samen. Deelnemers moesten via een online test beoordelen of een woord wel of niet bestond.

Brysbaert: ‘Dit is wel echt de eerste keer dat we op een wetenschappelijke manier zijn nagegaan welke woorden effectief door mensen gekend zijn en welke niet. Het onderzoek vond plaats binnen het volledige Nederlandse taalgebied met honderdduizenden responsen, als dusdanig zal dit een blijvend ijkingspunt zijn. We kunnen dat bijvoorbeeld gebruiken om de moeilijkheid van teksten na te gaan.’ 600.000 deelnames betekent 40 miljoen gegevens over 52.000 woorden.

Het taalonderzoek is de vijfde editie van het Groot Nationaal Onderzoek, een initiatief van NTR, VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

En vloeken Vlamingen en Nederlanders hetzelfde? Nederlanders blijken veel met ernstige ziektes vloeken, veel meer dan in andere talen. De Vlamingen gebruiken vooral de kracht van de herhaling door scheldwoorden opeen te stapelen.

Communicatiewetenschapper Jos van Berkum onderzoekt de reactie op scheldwoorden in het brein en het lichaam, schrijfster en cabaretičre Paulien Cornelisse verbaast zich over de onlogische manier waarop we vloeken, lexicoloog Piet van Sterkenburg beschrijft hoe scheldwoorden worden beďnvloed door de tijdsgeest en taalwetenschapper Norbert Corver toont dat vloeken zich net als andere woorden aan de regels van de Nederlandse taal houden.

Deze uitzending van het programma Labyrint met de titel Groot Nationaal Onderzoek Taal werd uitgezonden op zondag 15 december door de VPRO en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!