Uitzending
Labyrint - De lieve natuur

De lieve natuur

Labyrint

8-8-2013

| 975 x bekeken | 0 reacties
6
Nice guys finish last? Biologen en psychologen vinden steeds meer bewijs dat samenwerking en hulpvaardigheid een essentiŽle rol spelen in de evolutie. Babyís van 14 maanden proberen al mensen te helpen. Makaken delen hun banaan en doen daar zelfs moeite voor. En ook onder bacteriŽn heb je onbaatzuchtige varianten. Tijd voor een update van de evolutieleer.

De natuur is wreed, zo zijn we gewoon te denken. De evolutie wordt gedreven door competitie, en daarom zijn mensen, dieren en planten voortdurend in een strijd op leven en dood verwikkeld. Aardig zijn voor anderen is verspilde energie, en verkleint je eigen kansen op overleving en voortplanting.

Of toch niet? In deze aflevering van Labyrint voorzien bioloog Jordi van Gestel en dierwetenschapper Piter Bijma Darwinís evolutieleer van een update. Van Gestel bestudeert onbaatzuchtige bacteriŽn aan Harvard en Groningen, en Bijma probeert in Wageningen doorgefokte kannibaalse kippen weer lief te maken. Uit hun onderzoek blijkt dat niet alleen competitie, maar ook samenwerking een essentiŽle rol speelt in de evolutie.

Hoe is altruÔsme ooit ontstaan? In het tweede deel van Labyrint volgen we onderzoekers die daar antwoord op proberen te geven. Psycholoog Ulf Liszkowski denkt dat hulpvaardigheid is aangeboren, hij ziet bij babyís van 14 maanden al dat ze naar dingen wijzen om anderen te helpen. Dat is veel vroeger dan men in eerder onderzoek kon aantonen. Primatenonderzoeker Liesbeth Sterck zag bij makaken dat zij hun eten willen delen en zich daar zelfs voor inspannen.

Deze uitzending van het programma Labyrint met de titel De lieve natuur is uitgezonden op donderdag 8 augustus door de VPRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen ťcht de beste aanbiedingen Bekijk nu!