Voor de makers van animatiefilms was het lange tijd het meest frustrerende onderdeel : het animeren van haar. Honderdduizend losse strengen, die tegen elkaar aanwrijven, klitten en frictie creëren. Hoe kan een
computer deze complexe natuurkundige materie nabootsen zonder maanden van rekenen?
Bekende studio's als Pixar en Disney zoeken hulp bij wetenschapper Eitan Grinspun. Grinspun weet als een van de weinigen met welke wetten hij een bierbuik kan laten bewegen of een bos krullen kan laten dansen. Inmiddels heeft hij aan films als Avatar, Hobbit en Brave meegewerkt en leidt hij aan Columbia University op speelse wijze zijn eigen onderzoeksgroep.
In het tweede deel van Labyrint een andere toepassing van wiskundige modellen. Wat is de beste manier om een crimineel netwerk kapot te maken? Tot voor kort ging de politie vooral op eigen ervaring en intuïtie af bij het bepalen van een strategie om drugsbendes aan te pakken. Wetenschapper Peter Sloot schoof alle aannames opzij en maakte in samenwerking met de politie complexe modellen van de werking van criminele netwerken.
Eerder maakte Sloot wiskundige modellen van HIV-verspreiding in Amsterdam, en de sociale netwerken van drugsverslaafden in Rusland. Daarmee hielp hij hulpverleners bepalen wat de beste strategie is om ziekte en verslaving tegen te gaan. Nu weet hij ook criminaliteit in wiskundige modellen te vatten, en zo te voorspellen wat de beste strategie is om een crimineel netwerk kapot te maken. In Labyrint vertelt Sloot over hoe hij met behulp van de wiskunde een weg baant voor een nieuwe, wetenschappelijk verantwoorde manier van boeven vangen.
Deze uitzending van het programma Labyrint met de titel Kapper van Disney werd uitgezonden op donderdag 25 juli door de VPRO.