De evolutie van het vliegen
1-8-2013
| 1363 x bekeken | 0 reacties
Verandering in de luchtvaart gaat langzaam. Hoe zal de toekomst eruit komen te zien? En er zijn al tientallen jaren discussies over de vraag hoe de voorouders van vogels ooit voor het luchtruim kozen. Wat weten we over het ontstaan van vliegen?
‘Alles wat er nu op het gebied van de luchtvaart ontwikkeld wordt, zit pas over 30 jaar in een vliegtuig.’ zegt Jacco Hoekstra, decaan van de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. Dit keuringstraject is lang en heeft als gevolg dat we op dit moment eigenlijk vliegen met verouderde apparatuur.
Maar nieuwe manieren van vliegen zijn wél hard nodig. Want net zoals dat er ooit een einde kwam aan de Bronstijd, zo komt er ook een einde aan de olietijd. Dus moet er nu nagedacht worden over brandstofbesparende vliegtuigen voor in de toekomst. In deze reportage proeven we vast van een drietal futuristische scenario’s.
Tot zover de toekomst van het vliegen. Maar wat weten we over het ontstaan van vliegen?
Al tientallen jaren discussiëren paleontologen over de vraag hoe dinosauriërs -de voorouders van vogels- ooit het luchtruim kozen. Deden ze dat door heel hard te rennen of door uit een boom te springen?
We volgen een drietal onderzoekers die antwoord willen vinden op dit vraagstuk. Gareth Dyke en Roeland de Kat kijken naar het vlieggedrag van Microraptor, een beest dat 120 miljoen jaar geleden leefde en vleugels had aan voor en achterpoten. Paleontoloog Anne Schulp legt een bijzonder vogelfossiel uit de buurt van Maastricht in een CT scanner.
Deze uitzending van het programma Labyrint met de titel De evolutie van het vliegen is uitgezonden op donderdag 1 augustus door de VPRO.