Uitzending
Kunststof TV - De Volkskrant Beeldende Kunstprijs, Ronald Plasterk, Arthur en Lucas Jussen

De Volkskrant Beeldende Kunstprijs, Ronald Plasterk, Arthur en Lucas Jussen

Kunststof TV

30-5-2010

| 2474 x bekeken | 0 reacties
6
De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs
Vijf talentvolle jonge kunstenaars zijn in de race voor de vierde editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs: Karin Schipper, Paulien Oltheten, Navid Nuur, Sharon Houkema en Mounira Al Solh. Zij worden voorgedragen door een aantal professionele kunstkenners, waaronder beeldend kunstenaar David Bade en Martijn Sanders, voorzitter van de Vereniging Rembrandt. Het werk van de kanshebbers wordt tot 13 juni geëxposeerd in het Stedelijk Museum Schiedam. In de jury van De Volkskrant Beeldende Kunstprijs zitten oud-minster van OCW Ronald Plasterk, Wilma Sütö (curator van het Stedelijk Museum Schiedam), kunstenaar Joep van Lieshout, en Sacha Bronwasser (recensent Beeldende Kunst onder andere bij De Volkskrant). Juryvoorzitter Plasterk en jurylid Sacha Bronwasser zijn bij Kunststof TV om de prijs live uit te reiken.

Ronald Plasterk
Voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk liet iedere bezoeker die zijn werkkamer op het Haagse Binnenhof betrad eerst plaatsnemen voor zijn Hasselblad camera. Dit resulteerde in een groot aantal bijzondere portretten, van Rutger Hauer tot prinses Maxima en van Reinbert de Leeuw tot Marga van Praag. Een groep mensen van uiteenlopend pluimage, maar allemaal op audiëntie in de werkkamer van de minister. Tot 15 augustus zijn de portretten Het onverbiddelijke moment - Op bezoek bij Plasterk te bewonderen in de Kunsthal Rotterdam.

Arthur en Lucas Jussen
De zeventienjarige Lucas en de dertienjarige Arthur Jussen zijn met hun pianospel een muzikale sensatie. Ze speelden al met grote namen, zoals de Radio Kamer Philharmonie, dirigent Jaap van Zweden en pianist Lang Lang. Ook wonnen zij de eerste prijs bij Het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent. Nederland leerde de broers Jussen echt kennen door de documentaires Help, ik heb talent (2006) van Roel van Dalen en Lucas en Arthur Jussen - Twee heel gewone broertjes (2009) van Hinke Brinkman. In beide documentaires wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met twee supertalenten. Of ze nu quatre mains of in duet spelen, Arthur en Lucas voelen elkaar haarscherp aan. Dit jaar kregen ze een contract bij Deutsche Grammophon. En in april kwam hun eerste cd uit: Beethoven Piano Sonatas. Dit bijzondere duo speelt live
bij Kunststof TV.

Deze uitzending van het programma Kunststof TV met de titel De Volkskrant Beeldende Kunstprijs, Ronald Plasterk, Arthur en Lucas Jussen is uitgezonden op zondag 30 mei door de NPS. Te gast waren Ronald Plasterk, Arthur Jussen en Lucas Jussen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie