Uitzending
Kunststof TV - Janine Jansen, Charles den Tex, Inez van Dullemen

Janine Jansen, Charles den Tex, Inez van Dullemen

Kunststof TV

23-5-2010

| 1786 x bekeken | 0 reacties
6
Janine Jansen
Violiste Janine Jansen is een internationale ster. Met haar unieke Barrere Stradivarius viool uit 1727 tourt ze de wereld rond. Het Koninklijk Concertgebouworkest, de Berliner Philharmoniker, de New York Philharmonic het zijn maar enkele orkesten uit de lange lijst waar Jansen mee samen speelde. Ook ontving ze diverse prijzen, waaronder drie keer de Edison Klassiek Publieksprijs. Daarnaast heeft de violiste zelfs haar eigen festival; het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, waarvan ze artistiek leider is. Dit jaar komt haar een bijzondere eer toe. Ze kreeg van het Concertgebouw carte blanche voor de samenstelling van het programma van dit seizoen. Onderdeel hiervan is een bijzonder concert op 24 mei. Jansen speelt dan met vierhonderd jonge violisten van 6 tot 18 jaar en een muzikale clown het stuk Violen van de wereld. Volgens de site gaan ‘gecontroleerde chaos en virtuoos vioolspel samen op het allerhoogste niveau’. Hoe dit in zijn werk gaat met zo’n uitzonderlijke bezetting vertelt Jansen in Kunststof TV.

Charles den Tex
Schrijver Charles den Tex is een van de meeste succesvolle thrillerauteurs van Nederland. Hij werd al driemaal bekroond met de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman. In 2002 ontving hij de prijs voor Schijn van kans, in 2006 voor De macht van meneer Miller en in 2008 voor Cel. Zijn boek Claim (1996) werd in 2002 verfilmd door regisseur Martin Lagestee. Nu is hij eregast bij de Avond van het Spannende Boek en publiceert hij Onmacht, het geschenkboek voor Juni - De Maand van het Spannende Boek. Van de achterflap; “Onmacht is een zinderend verhaal over het menselijk tekort, hard en heel dichtbij, waarin de psychologische spanning naar een hoogpunt wordt gevoerd. Ieder van ons had er een rol in kunnen spelen.”

Inez van Dullemen
Schrijfster Inez van Dullemen viert een jubileum. Ze is 60 jaar schrijver. Geen geringe prestatie. En dat ze nog niet van plan is te stoppen bewijst ze met haar nieuwe boek Vogelvlucht, haar memoires. In Vogelvlucht bespiegelt Van Dullemen haar schrijverschap, noteert ze reisverslagen, dagboekaantekeningen, verhalen over de tweede wereldoorlog die ze als jong meisje meemaakte en beschrijft ze het verstrijken van de tijd: 'Ik hoor mijn hart kloppen in mijn suizende oren, dat hart klopt door, loopt met afgemeten pas door de tijd, ik ben een levende klok. Terwijl alles om mij heen gestold lijkt, de seconden, de uren, alles ingedikt tot trage modder. Alleen ikzelf tel de tijd af.' Inez van Dullemen debuteerde in 1949 met Ontmoeting met de andere. In 1961 verscheen De Oude Man, waarvoor ze de Multatuliprijs ontving. Vroeger is dood (1987) over de dood van haar ouders, wordt later verfilmd. En voor haar historische boek Het Land Van Rood En Zwart krijgt ze de Henriette Roland Holst-prijs (1996).

Deze uitzending van het programma Kunststof TV met de titel Janine Jansen, Charles den Tex, Inez van Dullemen is uitgezonden op zondag 23 mei door de NPS. Te gast waren Charles den Tex, Inez van Dullemen en Janine Jansen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie