Margriet de Moor, Helmert Woudenberg, Jan Vanriet & Cees Nooteboom, Po Girl
2-5-2010
| 1786 x bekeken | 0 reacties
Helmert Woudenberg
Hannie Schaft was een Haarlemse verzetsstrijdster die op 17 april 1945, drie weken vóór de bevrijding, door de Duitse bezetters werd geëxecuteerd in de duinen bij Overveen. De dappere verzetsheldin gaf haar leven voor onze vrijheid. Acteur Helmert Woudenberg onderzoekt in opdracht van Theater De Engelenbak hoe Hannie Schaft van eenvoudig rechtenstudente uitgroeide tot één van de gevaarlijkste en meeste gezochte tegenstanders van de Duitse bezetters. Een vrouw die geen genoegen nam met het bezorgen van verzetsblaadjes of het saboteren van een elektriciteitscentrale. Een vrouw die met eigen handen een eind maakte aan de levens van collaborateurs en verraders, “…omdat het moest gebeuren”. Omdat ze bij zó veel onrecht niet meer lijdzaam en werkeloos wilde toekijken.
Jan Vanriet & Cees Nooteboom
‘Hoeveel Jan Vanriets zijn er eigenlijk?‘ vroeg schrijver Cees Nooteboom zich eens af. Illustraties, muurschilderingen, gedichten en schilderijen - het oeuvre van Jan Vanriet is zeer divers, maar toch altijd herkenbaar. Binnenkort exposeert hij zijn werk in het in Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen. Onder de noemer Closing Time gaat zijn werk op unieke wijze de dialoog aan met werken van oude en nieuwe meesters uit de collectie van het museum. Van de site: ‘Vanriet als schilder, maar ook als curator: hij toetst zijn werk aan belangrijke stukken van de collectie en sluimerende parels uit de reserve. Deze symbiose vertelt een indrukwekkend hedendaags verhaal over het menselijk tekort.’
Voor Kunststof TV bezoekt Cees Nooteboom de
tentoonstelling in Antwerpen.
Margriet de Moor
Voor de nieuwe roman De schilder en het meisje liet schrijfster Margriet de Moor zich inspireren door het leven van Rembrandt en een meisje dat hij ooit schilderde, Elsjes Christiaens. Van de achterflap: ‘Het is 3 mei 1664, de dag dat een achttienjarig meisje publiekelijk wordt gewurgd op de Dam in Amsterdam. De schilder uit de roman voelt geen neiging om te gaan kijken. Hij heeft zijn gedachten bij een belangrijk doek waar hij die ochtend materiaal voor heeft gekocht: rode en gouden pigmenten.’ Margriet De Moor debuteerde in 1988 en won vier jaar later de AKO-literatuurprijs voor haar roman Eerst grijs dan wit dan blauw. Inmiddels beslaat haar oeuvre ruim 14 werken. Van romans zoals De verdronkene (2005) tot essays en beschouwingen van Als een hond een blinde baas (2007).
Po’ Girl
De muziek van de Canadese band Po’ Girl klinkt ‘alsof het is opgeborreld op Bourbon Street in New Orleans met invloeden uit de balkan. Met gitaar, banjo, accordeon, klarinet, staande "wastobbe" bas en hemelse samenzang smeden zij diverse muzikale invloeden zoals: folk, americana, soul, blues, jazz, gypsy en pop samen tot een prachtig geheel.’ Een voorproefje van hun eclectische repertoire geven zij live bij Kunststof TV.
Deze uitzending van het programma Kunststof TV met de titel Margriet de Moor, Helmert Woudenberg, Jan Vanriet & Cees Nooteboom, Po Girl is uitgezonden op zondag 2 mei door de NPS. Te gast waren Cees Nooteboom, Helmert Woudenberg en Margriet de Moor.