Uitzending
Kluiven met Kleijs - 5-11-2014

5-11-2014

Kluiven met Kleijs

926 x bekeken | 0 reacties
7
Koken met insecten

Henk van Gurp is kookdocent aan de Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Al meer dan twintig jaar houdt hij zich bezig met entomofagie oftwel het eten van insecten. In 2011 schreef van Gurp samen met Arnold van Huis en Marcel Dicke Het Insectenkookboek.

Het nieuwe boeren
In de groene weilanden van Wekerom op de Veluwe staan de kalfjes van Bart Boon lekker te grazen. Het is een idyllisch plaatje. Tien jaar geleden was Bart nog een kalverenhouder als zovelen maar hij besloot dat hij het anders wilde doen. Hij was de eerste in Nederland die biologisch kalfsvlees ging verkopen. Een echte pionier dus. Inmiddels is zijn bedrijf Eco Fields een voorbeeld voor velen: zijn vlees wordt geserveerd in de beste restaurants en het is een Erkend Veluws Streekproduct.

Stadslandbouw Arnhem
Landbouw, iedereen associeert het met het platteland maar in steeds meer steden duikt de term stadslandbouw op. Gewassen verbouwen in de stad, niet alleen met het doel meer groen aan te brengen tussen het stadse beton maar het levert zoveel meer op: sociale samenhang, contact tussen mensen, stadskinderen zien hoe hun eten groeit, waar het vandaan komt. Kortom: stadslandbouw heeft de toekomst.

Quinoa uit Gelderland
Dit jaar zaaiden dertien Nederlandse boeren 30 hectare quinoa in en dat is nog maar een eerste begin. Ook in het Gelderse Angeren wordt Quinoa verbouwd. De Nederlandse grond en het klimaat hier blijken heel geschikt voor de verbouw, de Universiteit van Wageningen heeft begin jaren negentig daar al onderzoek naar gedaan. Voorlopig zijn Dus vaarwel maisvelden en graanakkers: welkom quinoa!

De presentatie was in handen van Rob Kleijs. Deze uitzending van het programma Kluiven met Kleijs werd uitgezonden op woensdag 5 november door Omroep Gelderland.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie