Verlopen voedsel vaak nog prima te etenFabrikanten zijn wettelijk verplicht een datum te vermelden op voedselverpakkingen. Maar veel mensen zijn zich niet voldoende bewust van het verschil tussen de ‘tht-datum’ (tenminste houdbaar tot) en de ‘tgt-datum’ (te gebruiken tot). Verstrijken van de tht-datum betekent namelijk niet dat voedsel niet meer geschikt is voor consumptie. Kassa Groen zoekt uit hoe het precies zit.
InnovatiesVeel voedsel wordt weggegooid omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Moderne innovaties zorgen er voor dat producten langer houdbaar blijven. We gingen op bezoek bij de Universiteit Wageningen om innovaties te bekijken waardoor voedsel langer houdbaar blijft.
Damn Food Waste/ Feeding the 5000Het is belangrijk om mensen bewust te maken van voedselverspilling. Om aandacht te vragen voor het probleem wordt morgen in Amsterdam een gratis lunch voor 5000 mensen georganiseerd waarbij enkel gekookt wordt met voedsel dat anders in de vuilnisbak was beland. In de aanloop daar naartoe hebben wij gesproken met de bedenker van dit zogenaamde ‘freeganism’, Tristram Stuart. Ook zijn we op locatie bij de voorbereidingen voor de lunch van morgen, en we hebben gesproken met
Sharon Dijksma: zij is in het huidige kabinet verantwoordelijk voor de portefeuille voedselverspilling.
KoelkastMet kleine veranderingen kan veel voedselverspilling worden voorkomen. Zo is het heel belangrijk om de koelkast op een goede manier in te ruimen en de juiste temperatuur aan te houden. Wij geven tips hoe je onnodig bederf van voedsel voorkomt, en topkok
Pierre Wind ging kijken hoe goed Nederlanders hun koelkast op orde hebben.
Dilemma: restje spinazie weggooien of bewaren?Een restje spinazie, wat kun je daar het beste mee doen? Kun je het maar beter weggooien, of kun je het een dag later nog een keer opwarmen?
Deze uitzending van het programma Kassa Groen met de titel Voedselverspilling is uitgezonden op vrijdag 28 juni door de VARA. De presentatie was in handen van Brecht van Hulten.