Uitzending
IKONHUIS: De Nieuwe Wereld - Albie Sachs, Kaouthar Darmoni, Inger Tempels, Julia Rose, Sultana

Albie Sachs, Kaouthar Darmoni, Inger Tempels, Julia Rose, Sultana

IKONHUIS: De Nieuwe Wereld

5-7-2015

| 1168 x bekeken | 0 reacties
6
+

Albie Sachs: strijder voor mensenrechten
Albie Sachs was mensenrechten-advocaat, strijder tegen apartheid, rechter aan het Constitutioneel Hof en op verzoek van Nelson Mandela schreef hij mee aan de grondwet van het nieuwe Zuid-Afrika. In 1988 kreeg de geheime dienst van het apartheidsbewind hem te pakken. Bij een aanslag met een autobom verloor hij een arm en het zicht aan een oog. Jaren later ontmoette hij de dader die hij tot zijn eigen verbijstering kon vergeven.

Het Prins Clausfonds haalde Sachs voor één dag naar Nederland en in De Nieuwe Wereld praat hij over de toekomst van Zuid-Afrika. Op 15 juli zendt de IKON de documentaire Soft Vengeance uit, het verhaal van Albie Sachs.

Nieuwe preutsheid
Jongeren die in speciale onderbroeken douchen, ouders die hun kinderen thuishouden van gemengde gymlessen. Worden we preutser en is de islam daar de oorzaak van? Seksuologe Inger Tempels - van Zetten, en universitair docent gender en media Kaouthar Darmoni gaan in gesprek over de zin van naaktheid en de onzin van de nieuwe preutsheid.

De kunst van het buikdansen
Julia Rose is de enige Nederlandse buikdanseres die carrière maakt in het Midden-Oosten. In De Nieuwe Wereld vertelt zij over haar passie voor het dansen en ze laat zien hoe het moet.

Mensenrechtenjournaal
Het mensenrechtenverhaal van 2015 is tot nu toe het verhaal van de vluchteling.

We kunnen de beelden van reddeloze mensen, ronddrijvend op zee niet negeren. Daarvoor zijn ze te zichtbaar. Via Calais proberen mensen in vrachtwagens Groot-Brittannië te bereiken en er zijn zelfs mensen die het zwemmend proberen. De Syrische Mouaz spoelde aan op het strand van Texel. Hij sprong bij Calais in de zee. Moeten alle grenzen potdicht? Of krijgen zij die er recht op hebben een veilige haven als die er in de regio niet is?

Muziek
Sultana is een Marokkaanse muziekgroep met Marokkaanse wortels onder leiding van Hassan. De zes leden van Sultana hebben zich gespecialiseerd in Dekka el Merrakchia, een levendige, opzwepende muziekstijl uit het zuiden van Marokko. Daarnaast spelen zij muziek uit de Gnawa en Issawa traditie. De groep bespeelt traditionele percussie-instrumenten. De leden van Sultana zijn al jaren bezig met deze muziek waar zij grote successen mee geboekt hebben. Dat is niet onopgemerkt gebleven; zo hebben zij gespeeld voor koningin Beatrix tijdens haar 25-jarig regeringsjubileum.

In deze uitzending van IKONHUIS: De Nieuwe Wereld was Kaouthar Darmoni te gast. De presentatie was in handen van Colet van der Ven. Deze uitzending van het programma IKONHUIS: De Nieuwe Wereld met de titel Albie Sachs, Kaouthar Darmoni, Inger Tempels, Julia Rose, Sultana werd uitgezonden op zondag 5 juli door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie