Uitzending
IKONHUIS: De Nieuwe Wereld - 20-9-2015

20-9-2015

IKONHUIS: De Nieuwe Wereld

1367 x bekeken | 0 reacties
8
Amsterdamse wereldburgers
De Nieuwe Wereld komt niet voor niets uit Amsterdam; nergens leven zoveel mensen van verschillende nationaliteiten met elkaar samen als in deze stad. Elke week vragen we een Amsterdamse wereldburger wat de zondag voor hem betekent. Vandaag is dat Yusuf Suali uit Somalië.

Gasten: Ilco van der Linde en Kristien Hemmerechts
‘Vrede verbindt’ is het thema van de Vredesweek (19-27 september). Met dit thema wordt opgeroepen tot ontmoeting en verbinding. Een man die hier dagelijks mee bezig is Ilco van der Linde. Hij is idealist, wereldverbeteraar en de initiatiefnemer van o.a. MasterPeace, Dance4life en de bevrijdingsfestivals. In De Nieuwe Wereld vertelt hij over zijn nieuwe boek ‘Be a Nelson’, waarin hij zijn kleurrijke leven als onvermoeibaar optimist beschrijft. Met zijn initiatieven probeert hij stiltes en taboes rond moeilijke maatschappelijke thema’s te doorbreken en mensen zo te raken dat ze voor sociale verandering aan de slag willen gaan. Hij spoort ze aan de ‘Nelson’ in hen naar boven te halen. Op 20 september zal zijn boek worden gepresenteerd in de Tolhuistuin in Amsterdam.

'Schrijven geeft me het gevoel te leven', zegt Kristien Hemmerechts die afgelopen augustus 60 jaar werd. Ze vierde haar verjaardag met een nieuw boek: Alles Verandert, over Iris, een docente literatuur die valt voor een Poolse studente en daarmee haar hele leven op de kop zet.

Hemmerechts is één van de grootste namen in de Nederlandstalige literatuur. Ze is een uitgesproken feministe die lak heeft aan conventies en het thema seksualiteit uitvoerig onderzoekt: 'Anonieme seks kan heftiger zijn dan liefdevolle seks. Liefde kan seks zelfs in de weg staan.' In De Nieuwe Wereld een gesprek over leven en liefde, seks en schaamte en de magie van literatuur.

DNW Opinie: Tweederangs burgers in Nederland
Het gebruik door de politie van criteria of overwegingen omtrent ‘ras’, huidskleur, etniciteit, nationaliteit, taal en religie bij opsporing en rechtshandhaving – zowel op operationeel als organisatorisch niveau – terwijl daarvoor geen objectieve rechtvaardiging bestaat, dat is een voorbeeld van 'etnisch profileren'.

Dit seizoen introduceren we ons levensbeschouwelijk panel, een vast aantal wijze mannen en vrouwen die in afwisselende samenstelling met elkaar in gesprek gaan over actuele onderwerpen. Deze week buigen hoogleraar Gender & Media Kaouthar Darmoni en socioloog Yannick Coenders zich over de vraag: Waarom bestaan er tweederangs burgers in Nederland?

Mensenrechtenjournaal
Mensen vluchten voor oorlog en de roep om vluchtelingen in de eigen regio op te vangen wordt in Europa steeds luider. In Congo worden vluchtelingen al jaren in de eigen regio opgevangen, maar de benarde situatie zal voor deze mensen niet veranderen zolang niemand echt geïnteresseerd is in de oplossing van de conflicten. Investeren in vrede blijkt een kwestie van aandacht, veel geduld en hard werken zonder garanties.

Muziek
Shirma Rouse is opgegroeid in een muzikaal gezin. Het is al snel duidelijk dat haar toekomst in de muziek zal zijn. Ze zingt met internationale sterren en haalt in 2013 de halve finale van The Voice of Holland. In DNW zingt ze het nummer 'Pick yourself up' en brengt ze haar versie van 'Iedereen is van de wereld'.

De presentatie was in handen van Colet van der Ven. Deze uitzending van het programma IKONHUIS: De Nieuwe Wereld werd uitgezonden op zondag 20 september door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie