Uitzending
Holland Doc - Schoffies

Schoffies

Holland Doc

17-5-2007

| 6148 x bekeken | 0 reacties
8
Voor 'Schoffies' volgde regisseur Marc van Fucht jarenlang de Amsterdamse reigerkolonies, met zeer verrassende resultaten. De overeenkomsten met de Amsterdammers is opzienbarend. Snacken uit de muur is eerder regel dan uitzondering, nesten worden niet gemaakt maar gekraakt en zelfs partnerruil is aan de orde van de dag.

‘Ardea Cinerea’ luidt de officiële naam voor de Blauwe Reiger. Een veel te deftig woord voor de Amsterdamse stadsreiger, die een mentaliteit van straatschoffies heeft. Wat dat betreft doet deze één meter hoge vogel niet onder voor menig menselijk medebewoner van onze hoofdstad.

Marc van Fucht volgde de Amsterdamse stadsreigers op de voet en raakte geïntrigeerd door de intense relatie tussen de Amsterdammers en deze vogels. Voor enkele Amsterdammers is het dagelijks voeren van de reiger soms de enige zin van hun bestaan. Door hun vermogen tot aanpassing en scherpe observatie gaan deze vogels, gewild of ongewild, relaties met andere Amsterdammers aan. Terwijl ze dertig jaar geleden nog in de hoofdstedelijke restaurants op de menukaart stonden.

‘Schoffies’ portretteert op indringende en humoristische wijze de perfecte integratie van de reigers in het grotestadsleven. En vooral hún kijk op de Amsterdammers, die zij zo manipuleren dat die het nakijken hebben. De documentaire biedt dan ook letterlijk een 'luchtige', maar optimistische kijk op Amsterdam en haar inwoners.

Regie: Marc van Fucht
Scenario: Jan Eilander, Marc van Fucht
Productie: Tom Burghard, Corona Pictures
Camera: Marc Homs
Montage: Herman P. Koerts
Commentaarstem: Peer Mascini
Filmmuziek: Pim Kops en Antonie Broek (De Dijk)
Eindredactie NPS: Cees van Ede en Annemiek van der Zanden

Deze productie kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties en het Filmfonds.

Door Pim Kops werd er opgetreden in deze uitzending van Holland Doc. De presentatie was in handen van Peer Mascini. Deze uitzending van het programma Holland Doc met de titel Schoffies werd uitgezonden op donderdag 17 mei door de VPRO, de IKON, Human en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie