Uitzending
Holland Doc - Mijn zusje de soldaat

Mijn zusje de soldaat

Holland Doc

8-5-2013

| 1041 x bekeken | 0 reacties
6
In de zomer van 2010 begon de 18 jarige, Nederlands-IsraŽlische Chamoetal Zeidler aan haar 2-jaar durende dienstplicht bij de PR-afdeling van het IsraŽlische leger. Uit nieuwsgierigheid naar hoe de ontwikkeling van de jongere zus binnen het leger zou verlopen, besloot documentairemaakster Dikla Zeidler gedurende de diensttijd haar zus Chamoetal te volgen.

Naast Chamoetal maken we ook kennis met vader Amit die nooit eerder met zijn dochters over zijn tijd in het IsraŽlische leger sprak. Maar gewapend met een camera durft Dikla (balancerend tussen haar Ďrollení als filmmaakster ťn dochter) haar vader voor het eerst vragen te stellen over de impact die het IsraŽlische leger op zijn leven heeft gehad. Een leger dat juist mede door de dienstplicht in staat is om (bijna) elk gezin in IsraŽl te beschermen, maar tegelijkertijd een collectief trauma veroorzaakt.

In de persoonlijke documentaire Mijn zusje, de soldaat onderzoekt Dikla Zeidler hoe een mens in staat is om bepaalde keuzes te maken die niet altijd stroken met zijn of haar ethische overtuigingen, maar binnen een bepaalde context wel noodzakelijk lijken. Hoe vergaat het zusje Chamoetal die alle acties van het leger goed moet praten en waar lag de grens waarbinnen vader Amit bereid was te vechten voor Israel?

Deze uitzending van het programma Holland Doc met de titel Mijn zusje de soldaat is uitgezonden op woensdag 8 mei door de VPRO, de IKON, Human en NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie