Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Holland Doc - De Dwaze Oma's van Argentinië

De Dwaze Oma's van ArgentiniŽ

Holland Doc

3-4-2013

| 928 x bekeken | 0 reacties
7
In ArgentiniŽ zijn onder het dictatoriaal bewind van Videla (1976-1983) duizenden politieke tegenstanders ontvoerd en vermoord. Onder hen waren zwangere vrouwen die in gevangenschap zijn bevallen, waarna ze werden geŽxecuteerd. Hun babyís zijn langs illegale weg geadopteerd door vrienden van het regime.

Nu, 35 jaar later, wordt dit ook in ArgentiniŽ eindelijk erkend en gezien als misdaad tegen de menselijkheid. Het proces leidde in de zomer van 2012 tot de veroordeling van enkele hoofdrolspelers, onder wie Videla.

Dat proces was het resultaat van een jarenlange strijd van de 'dwaze oma's' van de Plazo de Mayo om de vijfhonderd kinderen op te sporen die destijds in gevangenschap zijn geboren en ontvoerd.

Inmiddels zijn 103 van de vermiste kinderen, die door de dwaze oma's liefdevol 'kleine engelen' worden genoemd, opgespoord. Dit was mogelijk dankzij een unieke combinatie van geduldig speurwerk en de nieuwste ontwikkelingen in de gentechnologie.

Deze uitzending van het programma Holland Doc met de titel De Dwaze Oma's van ArgentiniŽ is uitgezonden op woensdag 3 april door de VPRO, de IKON, Human en NTR. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie