Uitzending
Het Vermoeden - Theo Boer, ethicus

Theo Boer, ethicus

Het Vermoeden

31-8-2013

| 1364 x bekeken | 0 reacties
7
Als tiener hielp Theo Boer zijn zwaar demente grootmoeder verzorgen. Haar lijden raakte hem diep, vooral doordat artsen haar bleven behandelen omdat zij fysiek nog ‘jaren meekon’. Hij zag toen hoe ook medisch doorbehandelen ernstig lijden kan veroorzaken. Boer (Rotterdam, 1960) werd ethicus en universitair docent aan de Protestantse Theologische Universiteit. Hij is vaste commentator inzake actuele kwesties in het Radio 1-programma Dit is de dag en hartstochtelijk twitteraar. Ook is hij lid van een regionale toetsingscommissie voor euthanasie. In zeven jaar bestudeerde hij ruim drieduizend dossiers en hij ziet binnen de wet de grenzen verschuiven. Mede dankzij de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie, die deze maand veertig jaar bestaat, kan euthanasie nu ook worden overwogen bij mensen die niet terminaal ziek zijn.

Aan de hand van zijn ‘heilige tekst’: het lied Wat de toekomst brengen moge (van Jacqueline van der Waals) pleit Theo Boer voor een herwaardering van begrippen als kwetsbaarheid en afhankelijkheid. Ook dat, betoogt hij, kan een vorm zijn van groei. Toen hij na een burnout voor het eerst een berg beklom, ervoer hij de onmisbare functie van de gids: hij die het landschap kent, weet uit de klimmers het beste te halen. Maar dan moeten ze hem wel durven volgen.

Deze uitzending van het programma Het Vermoeden met de titel Theo Boer, ethicus is uitgezonden op zaterdag 31 augustus door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie