Jan van Hooydonk
15-12-2013
| 1850 x bekeken | 0 reacties
Al jong werd Jan van Hooydonk (1954), werkzaam als journalist en redacteur bij het opinieblad Volzin, geraakt door de Dominicanen. Het verkondigend leven, niet in de hoogte maar in de diepte en breedte, inspireerde hem tot het mede-oprichten van de Dominicaanse lekengemeenschap. Het is de balans tussen denken en doen die hem bezielt, en het besef dat we leven van wat wij hebben ontvangen. “De zin van het christendom,” zegt hij, “is: dat je er mag zijn.” In zijn visie dient het Evangelie de toehoorders wakker te schudden.
Dat probeerde ruim 500 jaar geleden Fray Antonio de Montesinos, Dominicaan in Santo Domingo, ook te doen. Hij keerde zich openlijk tegen het systeem van de Spaanse overheersers, die de Indiaanse bevolking gewetenloos uitbuitten: ‘Zegt eens: met welk recht en met welke gerechtigheid houden jullie die indianen gevangen in een gruwelijke en verschrikkelijke slavernij? Met welk recht hebben jullie afschuwelijke oorlogen tegen deze volkeren gevoerd? Woonden zij niet in hun eigen lieflijke en vredelievende landen en hebben jullie niet velen van hen uitgeroeid door de dood en ongehoorde gruweldaden?’
De Montesinos hield zijn donderpreek op de vierde zondag van de Advent in het jaar 1511. Nu leest Van Hooydonk diens rebelse woorden voor. Zijn wij er in de tussenliggende eeuwen op vooruit gegaan? Van Hooydonk noemt zichzelf geen pessimist maar ook geen loze optimist; hij gelooft dat als Christus in ons geboren wordt, wij een nieuw mens kunnen worden. “Als gelovige besef ik dat we leven van de hoop en dat die ons gegeven is. We mogen ons voorbereiden op de komst van het licht."
Deze uitzending van het programma Het Vermoeden met de titel Jan van Hooydonk werd uitgezonden op zondag 15 december door de IKON.