Uitzending
Het Vermoeden - Cynthia McLeod

Cynthia McLeod

Het Vermoeden

16-11-2013

| 1843 x bekeken | 0 reacties
6
“Alles wat je kan en vermag, moet ten dienste staan van de gemeenschap”. Met deze woorden van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname, groeiden zijn kinderen op. Ook zijn dochter Cynthia nam die opdracht ter harte. Jaren lang was ze docente Nederlands in Paramaribo. Net als haar vader bleek zij een uitstekend verteller. Toen de leerlingen vroegen die verhalen op te schrijven, ontdekte Cynthia Mc Leod haar schrijverstalent. Haar eerste historische roman Hoe duur was de suiker? werd meteen een bestseller: “Er bleek een enorme behoefte te bestaan om over de eigen geschiedenis te lezen”. Het boek, dat zich afspeelt halverwege de 18e eeuw op de suikerplantages in Suriname, geeft een onthutsend beeld van de praktijk van de slavernij. In juli dit jaar wordt herdacht dat de gruwelijke mensenhandel 150 jaar geleden werd afgeschaft. Mc Leod: “Wij Surinamers zijn het levende gevolg van die periode. Alleen de allersterksten hebben overleefd en die sterken zijn wij. Daar mogen we trots op zijn. Maar laten we niet net doen alsof de slavernij niet meer bestaat: helaas worden overal ter wereld nog steeds mensen als slaven behandeld.” Momenteel werkt cineast Jean van de Velde aan een speelfilm en een televisieserie, gebaseerd op Hoe duur was de suiker?.

De titel van het boek komt uit een gedicht van de Surinaamse dichter Corly Verloogchen: De koloniale tijd. Cynthia Mc Leod koestert dat gedicht, niet alleen omdat het zich uitstekend leent voor poëzieanalyse maar vooral ook omdat het het lijden van de slaven krachtig verwoordt: ‘de suikermolens wentelden voor Europa/in het stof van de plantages droogden/uw tranen op donkere broeders uit Afrika.’

Deze uitzending van het programma Het Vermoeden met de titel Cynthia McLeod werd uitgezonden op zaterdag 16 november door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie