Uitzending
Hart en ziel - 21-9-2008

21-9-2008

Hart en ziel

1061 x bekeken | 0 reacties
6
Het trainen van het brein is big business. Maar helpt het? Kun je op volwassen leeftijd nog een rekenwonder worden, doorzettingsvermogen verkrijgen of je angsten overwinnen? Een aantal neuropsychologen zegt van wel. Onze hersenen zijn in staat tot reorganisatie of zelfvernieuwing. Hierdoor kan de mens zich op alle fronten blijven ontwikkelen. Vandaar dat seniorenprogramma's adverteren met trainingen, cursussen en therapieŽn. In een tv-reclame is te zien hoe actrice Nicole Kidman in een hoek van de bank puzzeltjes zit te maken op een spelcomputer. De training doet haar zichtbaar goed, haar geheugenleeftijd is opnieuw lager dan verwacht. Volgens psycholoog en schrijver Douwe Draaisma is vergeetachtigheid een gat in de markt. Geheugenklachten zijn zoiets als rimpels: je kunt het niet helpen dat je ze krijgt, maar dankzij de cosmetische chirurgie is het niet nodig dat je ze houdt. En dus zou je ze niet moeten hebben. Het verhaal van het 68-jarige rekenwonder Willem Bouwman. Alexander Pechtold (fractieleider D66) wordt op zijn competenties getest en Mieke van der Weij bespreekt de uitslag met hem.

Presentatie: Mieke van der Weij.

Deze uitzending van het programma Hart en ziel is uitgezonden op zondag 21 september door de NCRV. Te gast waren Alexander Pechtold en Douwe Draaisma. De presentatie was in handen van Klaas Drupsteen en Mieke van der Weij.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee