Plezier en pijn
26-2-2012
| 1274 x bekeken | 0 reacties
Met de van hem bekende humor, wijsheid en betrokkenheid verdiept Michael Mosley zich in de fascinerende werelden van genot en pijn. Hij ontleedt de zenuwcircuits die ons in staat stellen om genot te ervaren. Hij ontdekt dat genot ten grondslag ligt aan ons vermogen om de wereld te begrijpen, en dat het gezond gedrag stimuleert, zoals eten, de liefde bedrijven en warm blijven. Michael praat met nieuwbakken ouders die 'high' zijn door het knuffelhormoon oxytocine, gaat de strijd met zijn hoogtevrees aan met sensatiezoekers die voor de lol van een 220 meter hoge dam springen, en ontmoet een vrouw die een wetenschappelijk experiment maakte van haar eigen bruiloft om na te gaan hoeveel genot ze daarbij ervoer. Verder onderzoekt hij het onlosmakelijke verband tussen genot en pijn. Hij eet een hoeveelheid chocola die je normaal in een jaar eet, om uit te zoeken op welk moment genot in pijn verandert, en kijkt welk effect een beloning heeft op ons vermogen om pijn te verdragen. Pijn maakt deel uit van het dagelijks leven, maar het blijft een mysterieus, subjectief verschijnsel, dat afhankelijk is van ons vermogen om pijn te uiten. De vraag wordt gesteld waarom iedereen een andere pijndrempel heeft, en het wordt duidelijk dat onze genen en externe gebeurtenissen van grote invloed kunnen zijn op de manier waarop wij pijn beleven. We zien hoe mensen zich in extreme pijnscenario's gedragen. Bijvoorbeeld de man die zijn arm afzaagde toen hij vast kwam te zitten in een landbouwmachine. En wat er gebeurt als we de pittigste chili van de wereld eten. Aan de hand van een stortvloed van experimenten en gesprekken werpt deze boeiende documentaire nieuw licht op een universeel onderwerp, en uiteindelijk op de vraag: Hoe kunnen we in ons leven zoveel mogelijk genot beleven?
Deze uitzending van het programma Focus met de titel Plezier en pijn is uitgezonden op zondag 26 februari door NTR.