Uitzending
EenVandaag - 5-3-2010

5-3-2010

EenVandaag

1602 x bekeken | 0 reacties
7
Emile Roemer nieuwe fractievoorzitter SP
Emile Roemer is vandaag aangewezen als opvolger van Agnes Kant als fractievoorzitter van de SP. Roemer is vanaf november 2006 lid van de Tweede Kamer als woordvoerder Verkeer en Waterstaat. De SP-carrière van Emile Roemer begint in 1980 als lid van de lokale SP in Boxmeer. 'Op mijn achttiende ging ik voor het eerst met de SP de straat op om actie te voeren. Ik wist: daar hoor ik bij', zegt hij op de Tweede Kamer-site. Al snel wordt hij afdelingsvoorzitter, groeit door tot regiovertegenwoordiger en wordt uiteindelijk lid van het partijbestuur. De fractie in Boxmeer groeide onder zijn leiding van twee zetels in 1994 naar zes zetels in 2006. Vanaf 2002 tot zijn aantreden in de Tweede Kamer was Roemer wethouder en loco-burgemeester in Boxmeer. Van 1986 tot 2002 was hij onderwijzer op basisscholen. Eerst in Beuningen daarna in Boxmeer. Roemer werd op 24 augustus 1962 geboren in Boxmeer. Hij is de vierde uit een gezin met vijf kinderen. Zijn interesse in de maatschappij heeft hij met zijn opvoeding meegekregen. 'Thuis aan de keukentafel praatten we veel over politiek', zegt hij op de website van de Tweede Kamer. 'Vandaag een probleem, morgen opgelost' is zijn slogan. 'Ik houd van aanpakken.'

Justitie verwart verdachten in moordzaak Vaatstra
Justitie heeft in het onderzoek naar de onopgeloste moord op Marianne Vaatstra een verkeerde verdachte opgepakt en daarmee de mogelijke dader laten lopen. Dat blijkt uit onderzoek van EénVandaag. Meerdere getuigen zeggen dat de verdachte die justitie in 1999 op basis van hun verklaringen aanhield, niet de persoon is die zij bedoelden. Het OM houdt echter tot op de dag van vandaag vol wel de persoon te hebben aangehouden die door getuigen was beschreven, maar dat die onschuldig is omdat zijn DNA niet overeenkomt met dat van de dader.

Waarom wint de één en verliest de ander?
De VVD en D66 mogen als de winnaars worden bestempeld van deze gemeenteraadsverkiezingen. In Almere en Den Haag scoorde de PVV hoge ogen. Maar waarop hebben kiezers gestemd die niet op de PVV konden stemmen? En waar hebben D66 en de VVD hun winst vandaan gehaald? En in hoeverre kunnen we met deze uitslag in de hand iets zeggen over de Tweede Kamer-verkiezingen van 9 juni? Politicoloog Tom van der Meer analyseert de verkiezingsuitslag. PVV aanhang stemt VVD of lokaal: De VVD en lokale politieke partijen hebben het meest geprofiteerd van de afwezigheid van de PVV. Van de mensen die op de VVD hebben gestemd had een derde liever op de PVV gestemd. Van de stemmers op lokale partijen hadden drie van de tien liever voor de partij van Wilders gekozen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 15.000 mensen. Deelname van de PVV in meer gemeenten had waarschijnlijk een hogere opkomst opgeleverd: Een kwart (25 procent) van de mensen die niet gingen stemmen zegt dat ze wel naar de stembus waren gegaan als ze PVV konden kiezen. Lokale partijen: Mensen die op een lokale partij hebben gestemd doen dit vooral vanwege lokale issues. Maar ook veiligheid en het geven van een proteststem aan de huidige politiek zijn een belangrijke reden. Naar wie gaan de stemmen van de mensen die nu op een lokale partij gestemd hebben bij de landelijke verkiezingen? De PVV, D66 en het CDA zijn het populairst bij deze kiezers. Bos premier: Wie is de beste premierskandidaat als de keuze gaat tussen Balkenende, Bos en Wilders? Bos is de favoriet van de ondervraagden met 40% van de stemmen.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op vrijdag 5 maart door de AVRO en de TROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie