Uitzending
EenVandaag - 29-3-2011

29-3-2011

EenVandaag

1019 x bekeken | 0 reacties
4
Kamer debatteert over mislukte actie Libië
Ondanks een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer moet minister van Defensie Hans Hillen vanavond wederom tekst en uitleg geven over de mislukte evacuatie-actie in Libie. De oppositie maakt zich op voor een pittig debat. PvdA-leider Job Cohen spreekt over een motie van wantrouwen als Hillen niet met goede antwoorden komt. EénVandaag sprak de minister vlak voor aanvang van het debat.

Scheepbouwer stapt op wegens onvrede salarissen
Door een principieel verschil van mening over het salaris van de directie besloot Ad Scheepbouwer zijn functie als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Havenbedrijf Rotterdam neer te leggen. De SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn diende in februari een motie in om toekomstige bestuurders in (semi)-publieke sector aan te nemen voor maximaal de Balkenendenorm, ongeveer twee ton per jaar. Deze motie werd aangenomen en de gemeente Rotterdam (voor 71 % aandeelhouder in het Havenbedrijf) besloot de salarissen van nieuwe directieleden te verlagen.

Speciale scholen epilepsie moeten sluiten
Nederland telt twee scholen voor zwaar epileptische leerlingen. Twee, niet meer. Door bezuinigingen komen juist deze twee scholen in dusdanig zwaar weer dat sluiting onoverkomelijk is. Docenten komen op straat te staan, heel veel kennis over epilepsie gaat verloren en leerlingen komen noodgedwongen thuis te zitten. Onderwijs elders is immers voor velen niet mogelijk.

Tien jaar homohuwelijk
Het was een wereldprimeur, op 1 april 2001. Toen werd in Amsterdam het allereerste homohuwelijk gesloten. Om even na middernacht verbond burgemeester Job Cohen vier stellen van hetzelfde geslacht in de echt. EénVandaag kijkt met de betrokkenen van destijds terug op de huwelijksvoltrekking die wereldnieuws was. Welke gevolgen heeft het openstellen van het huwelijk voor homo's en lesbo's gehad voor hun emancipatie? En zijn de tegenstanders van toen nog steeds tegen?

Presentatie: Bas van Werven, Pieter Jan Hagens.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op dinsdag 29 maart door de AVRO en de TROS. De presentatie was in handen van Bas van Werven en Pieter Jan Hagens.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie