Uitzending
EenVandaag - 26-1-2010

26-1-2010

EenVandaag

996 x bekeken | 0 reacties
6
Druk op Nederland om Uruzganbesluit
De Amerikaanse vicepresident Joe Biden die met Wouter Bos belt, minister Clinton die de Nederlandse aanpak roemt en de secretaris-generaal van de NAVO die een vertrek van Nederland uit Afghanistan zou betreuren. De internationale druk op Nederland om in Uruzgan te blijven is groot. Waarom is die druk zo groot en wat voor invloed heeft deze druk op het Nederlandse besluit om al dan niet in Uruzgan te blijven? Interviews met onder meer oud-generaal Dick Berlijn en PvdA-coryfee en oud-minister van Defensie Bram Stemerdink. Wat zijn hun ervaringen met internationale druk tijdens belangrijke keuzemomenten, hoe gingen zij ermee om en wat adviseren zij het kabinet?

Boktor bedreigt Boskoop
De Oost Aziatische Boktor zet Boskoop op zijn kop. Het houtvretende beestje is aangetroffen bij een boomkweker. Voor de regio met de meeste boomkwekers van Europa is dit een regelrechte ramp. Zeker nu Minister Verburg van Landbouw vergaande maatregelen treft. Ze sloot gistermiddag minstens 500 boomkweekbedrijven en bepaalde dat er geen plantje meer vervoerd mag worden in het betreffende gebied.

Gehandicapten dreigen rust te verliezen
Familieleden van verstandelijk gehandicapten in Baarn zijn boos vanwege de bouw van woonwijken op het beschermde instellingsterrein van Sherpa en Amerpoort. Zij zijn bang dat hun gehandicapte familielid gaat vereenzamen. Bovendien vrezen ze dat er 175 bewoners gedwongen moeten verhuizen naar de woonwijk. De afgelopen jaren zijn er al honderden gehandicapten verhuisd om zo plaats te maken voor de gewone burgers die op dit prachtige perceel een mooi huis kunnen kopen. Directie beweert dat het beter is voor de integratie van de verstandelijke gehandicapten. Als er steeds meer mensen op het instellingsterrein komen wonen, verrijkt dat het leven van de cliŽnten. Maar de familieleden hebben daar twijfels over. Morgen beslist de gemeenteraad over de bouw.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op dinsdag 26 januari door de AVRO en de TROS. Te gast waren Bram Stemerdink, Dick Berlijn en Gerda Verburg.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie