Uitzending
EenVandaag - 16-9-2009

16-9-2009

EenVandaag

1206 x bekeken | 0 reacties
7
Arctic Sea: Wapensmokkel en geheime diensten
Een kaping, een gijzeling, een achtervolging en een ontknoping die alleen maar vragen oproept. Het geheimzinnige verhaal van het vrachtschip de Arctic Sea zou zo het plot kunnen zijn van de nieuwste James Bondfilm. Op papier zou het schip hout vervoeren, bestemd voor Algerije. Voor de kust van Zweden vangt de Zweedse kustwacht een noodsignaal op. Het schip zou gekaapt zijn door acht gewapende mannen. Het is het begin van een in nevelen gehulde zeereis. Wie zat er werkelijk achter de kaping? Had het schip S300-raketten met bestemming Iran aan boord? Wist de Russische regering van mogelijke wapens aan boord? En waarom brachten achtereenvolgens de IsraŽlische president Peres en de IsraŽlische premier Netanyahu geheimzinnige bezoeken aan Moskou? Nautisch journalist en voormalig kapitein Hans Heynen, Rusland-deskundige Marcel de Haas van instituut Clingendael en Jeroen Kortsmit van haveninformatiecentrum Royal Dirkzwager schijnen hun licht in de schimmige wereld van internationale wapenhandel en geheime diensten.

Veroordeelde Mensenhandelaar spoorloos
De jacht op de verdwenen mensenhandelaar Saban B. is inmiddels uitgebreid naar het buitenland. B. is sinds zaterdag spoorloos, nadat het gerechtshof in Arnhem hem voor een week had vrijgelaten wegens persoonlijke omstandigheden. Wel moest hij zich dagelijks bij de politie melden. Saban B. is vorig jaar na een megaproces in Almelo tot 7,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor mensenhandel, waarbij hij en zijn medeverdachten zeer gewelddadig handelden. Meer dan honderd vrouwen zijn slachtoffer geworden van de bende van Saban B. Een reactie van VVD-Kamerlid en voormalig officier van Justitie Fred Teeven en van Parool-journalist Paul Vugts die de zaak tegen B. uitgebreid heeft gevolgd.

Algemene Beschouwingen met Alexander Pechtold
Hij is de meest succesvolle politicus van de laatste tijd, als we de peilingen mogen geloven: D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. Hoe gaat hij het kabinet aanpakken? En: Zal hij weer met Geert Wilders de strijd aanbinden bij deze Algemene Beschouwingen? EťnVandaag volgt hem tijdens de Algemene Beschouwingen.

Marjolein Bastin, van Libelle naar Museum
Het begon ooit met tekeningen van de natuur in de Libelle. Maar inmiddels is haar werk geliefd van Amerika tot aan Japan. En zelfs musea nemen haar werk nu serieus. Vrijdag opent in het Noord-Brabants Museum een grote tentoonstelling met werk van Marjolein Bastin. De tentoonstelling laat zien hoe haar werk past in de traditie van de zeventiende eeuwse natuurtekenares Maria Sibylla Merian en van tekenaar Jac. P. Thijsse van de Verkade-albums. Hoe Vera de Muis museaal werd.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op woensdag 16 september door de AVRO en de TROS. Te gast waren Alexander Pechtold, Fred Teeven, Marcel de Haas en Paul Vugts.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee