Uitzending
EenVandaag - 11-9-2019

11-9-2019

EenVandaag

406 x bekeken | 0 reacties
6
Steeds meer oehoe's in beslag genomen
Het vogelrevalidatiecentrum in Zundert kan het groeiende aantal oehoes niet meer aan. Daarom opent zaterdag een extra groot oehoe-verblijf. De in beslag genomen nachtroofvogels kunnen niet meer in de natuur worden uitgezet. "Dan krijg je 'terror-oehoes'."

De oehoe is Europa's grootste nachtroofvogel. Volgens voorzitter van het vogelrevalidatiecentrum, Charles Brosens, kunnen de in beslag genomen dieren niet terug de natuur in. Ze zijn teveel aan mensen gewend. "Dan zou je 'terror-oehoes' krijgen en dat willen we niet."

Bouw- en baggerwereld in de problemen door een giftige stof in de bouwgrond
Baggerbedrijven zitten met de handen in het haar. Doordat in heel Nederland giftige stoffen in de bodem zijn gevonden, ligt het werk helemaal stil. Maar niet baggeren levert problemen op voor de waterhuishouding.

Of het nu om dijkversterking, bouwprojecten of baggerwerk gaat, alles wat met grond te maken heeft, loopt flinke vertraging op of is zelfs helemaal stilgelegd. Grote schuldige is de giftige stof PFOS/PFAS. "Gevaarlijk", noemt toxicoloog Martin van den Berg het stofje. Maar baggeraar Richard Velis vindt dat de overheid overdreven reageert.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op woensdag 11 september door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie