Uitzending
EenVandaag - 10-12-2010

10-12-2010

EenVandaag

910 x bekeken | 0 reacties
3
Huftergedrag op de weg strenger bestraft
Puntensysteem wordt aangescherpt. Huftergedrag op de weg door jonge bestuurders wordt binnenkort strenger bestraft. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) steunt de motie van het CDA en de PvdA hierover. Als het aan de minister ligt moeten beginnend bestuurders hun roze papiertje inleveren als ze twee keer een zware verkeersovertreding hebben gemaakt. We spreken met de initiatiefnemer van de motie CDA-kamerlid Sander de Rouwe. Verder praten we met David Bakels redacteur bij online automagazine Carros en Mental Theo, de dj raakte drie keer zijn rijbewijs kwijt. Als een bestuurder binnen vijf jaar na het halen van het rijbewijs drie punten heeft gekregen, wordt het rijbewijs geschorst. Een punt wordt toegekend bij bumperkleven, een snelheidsoverschrijding van meer dan 30 km/u en het veroorzaken van ongevallen waarbij doden of gewonden vallen. De minister onderzoekt nog voor welke overtredingen de nieuwe norm gaat gelden.

Militairen Friesland beginnen estafetteacties
Protest tegen versoberingen. Tienduizend banen staan op de tocht, materieel staat door geldtekort stil en de arbeidsvoorwaarden dreigen te versoberen. Staken mogen militairen niet, maar vanaf vandaag organiseren de vakbonden toch acties om duidelijk te maken dat militairen de armoe en bezuinigingen zat zijn. De aftrap van de estafetteacties start vandaag op vliegbasis Leeuwarden, niet geheel toevallig omdat deze basis als mogelijke bezuinigingspost wordt gezien. Minister Hans Hillen van Defensie heeft onlangs aangekondigd de komende jaren zeker 1 miljard euro te moeten bezuinigen. Kaderleden van de ABVAKABO FNV, ACOM, AFMP/FNV, CNV Publieke Zaak, FVNO|MHB en de Marechausseevereniging gaan vandaag verkleed als hulpkerstmannen pamfletten uitdelen aan het personeel van de luchtmachtbasis. Op de pamfletten staat: Is dit de kerstbonus waar je op zit te wachten? De bonden stellen de volgende eisen: Geen gedwongen ontslagen, koopkrachtbehoud, sociaal beleid en voldoende middelen zodat militairen en burgermedewerkers van Defensie hun werk fatsoenlijk en veilig kunnen doen.

Morgan moet niet terug naar zee
Uitzetten is onverantwoord. Het is onverantwoord orka Morgan terug te zetten in zee. Dat is de belangrijkste conclusie uit een wetenschappelijk rapport, opgesteld in opdracht van het Dolfinarium. Vanaf 23 juni leeft het dier in Harderwijk nadat ze strandde in de Waddenzee. Een groep wetenschappers deed in opdracht van het zeedierenpark onderzoek naar waar Morgan het beste kan leven. Vanavond: wat vindt het dolfinarium van de uitkomst van het rapport? De Orka Coalitie wil dat orka wordt uitgezet, als het advies anders luidt gaat ze juridische stappen ondernemen. Ook zij hebben advies gevraagd aan 35, volgens hen onafhankelijke, wetenschappers. De organisatie is van mening dat de wetenschappers van dolfinarium niet onafhankelijk zijn. Omdat orka's in groepen leven is uitzetten in het wild niet gemakkelijk. Uitzetting van Morgan in zee is niet mogelijk, omdat haar familie niet is getraceerd. 'Het is essentieel dat het dier in een groep wordt opgenomen, wil het overleven', aldus onderzoeker en zeebioloog Niels van Elk.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op vrijdag 10 december door de AVRO en de TROS. Te gast waren Sander de Rouwe en Theo Nabuurs.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie