Uitzending
Door de Wereld - Strafbaarstelling illegaliteit ter discussie

Strafbaarstelling illegaliteit ter discussie

Door de Wereld

12-3-2011

| 1449 x bekeken | 0 reacties
6
Bij het detentiecentrum op Schiphol Oost hebben enkele tientallen gelovigen woensdagmiddag een wake gehouden voor gedetineerden. De protestvoerders staan in de lijdenstijd voor Pasen stil bij wat er in de gevangenis met deze mensen gebeurt. Zij willen zo een teken van solidariteit aan de grensgevangenen geven. Tevens proberen zij op deze wijze duidelijk te maken dat zij grote vragen hebben bij het opsluiten van mensen die naar hun idee niets misdaan hebben. De wakes vinden plaats in de maanden maart en april en worden telkens vanuit de traditie en het gedachtegoed van een andere geloofsgemeenschap gehouden. Door de wereld was afgelopen woensdag aanwezig bij de wake en spreekt in de studio met Dzsingisz Gabor over de veelbesproken strafbaarstelling van illegalen.

Het zeemanshuis in Moerdijk
Ze zijn maandenlang van huis. Vaak kunnen ze daardoor niet bij de geboorte van hun kind zijn, of de begrafenis van een ouder. Het zeemanshuis van Moerdijk is voor zeevarenden een lichtpuntje in het harde bestaan. Het zeemanshuis wil de mannen een rustpunt bieden nadat ze dagenlang alleen maar donkere grijze golven zien.

Het zeemanshuis opende de deuren in 2005. Aanleiding was de miserabele positie van een dertigtal Nigeriaanse zeelieden op twee schepen die aan de ketting lagen. Ds. H. van der Ham, christelijk gereformeerd predikant voor de binnenvaart en de koopvaardij, trok zich hun lot aan. Hij kreeg daarbij steun van het Havenschap Moerdijk en pakweg twintig vrijwilligers uit verschillende kerken.

Gemiddeld komen per avond zo'n twaalf zeelieden naar het zeemanshuis. Het overgrote deel van de gasten is afkomstig van de Filippijnen. Daarna komen de zeelui uit het Oostblok, met name Rusland en Oekraïne. In het zeemanshuis van Moerdijk zijn ze even uit de sfeer van het schip, en dat voor minimale kosten. In het onderkomen van de zeeverkenners kost frisdrank vijftig cent, een biertje gaat weg voor een euro. Ook de communicatie via internet rukt onder de zeelieden op. Het zeemanshuis beschikt over drie laptops waarmee de zeelieden via het wifi-netwerk gratis kunnen internetten. Een deel van de zeelieden heeft via skype rechtstreeks contact met het thuisfront."

In de uitzending gaat Mirjam op bezoek bij een paar stoere zeebonken op een containerschip en olietanker en haalt hen over om 's avonds naar het zeemanshuis te komen om gezelligheid te zoeken. Hoe gaat het er nu eigenlijk precies aan toe in zo'n zeemanshuis?

Deze uitzending van het programma Door de Wereld met de titel Strafbaarstelling illegaliteit ter discussie is uitgezonden op zaterdag 12 maart door de EO. Te gast was Dzsingisz Gabor. De presentatie was in handen van Andries Knevel en Mirjam Bouwman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie