Congolese oorlogsmisdadigers willen verzoening
9-4-2011
| 1717 x bekeken | 0 reacties
Militieleden Joel en Nicolas hebben tijdens de stammenstrijd in Congo gemoord, verminkt, verkracht en geplunderd. Nu gaan ze rond om verzoening en vergeving te prediken. Koranverbranding in Florida leidt wereldwijd tot geweld en nu al 25 doden. Anne-Mar loopt een dagje mee met Jan Huijgen, een christelijke, duurzame en innovatieve boer.In deze uitzending: Verzoening Congo | Geweld na koranverbranding | Jan Huijgen
Congolese oorlogsmisdadigers willen verzoening
Ze hebben gemoord, verminkt, verkracht en geplunderd. Vóór de oorlog waren ze elkaars beste vrienden, tijdens de oorlogs elkaars grootste vijand. Nicolas en Joel zijn twee Congolese mannen, die gedurende de burgeroorlog elkaars stam systematisch uitgemoord hebben. EO-reporter Carla van Weelie ontmoet de twee misdadigers, die nu op zoek zijn naar verzoening, in de Noordcongolese stad Bunia. Nicolas en Joel spreken verrassend openhartig met Carla over hun beestachtige praktijken tijdens de burgeroorlog in Congo. Ondanks dat de oorlog nu officieel voorbij is, zijn de etnische spanningen nog dagelijks voelbaar. In deze context vertellen beide mannen over een verzoening die onmogelijk leek. Toch hebben zij zes maanden geleden hun vriendschap hernieuwd. In de uitzending is te zien hoe de mannen langs de dorpen gaan, om in het reine te komen met de mensen die zij tijdens de oorlog beestachtig behandeld hebben. Welke gruweldaden hebben Joel en Nicolas gepleegd en is de lokale bevolking bereid hen vergeving te schenken?
Jan Huijgen, christelijke, duurzame en innovatieve boer
Je kunt er door een moestuin wandelen, of naar de koeien kijken. En daarmee lijkt het een gewone boerderij. Maar de Eemlandhoeve is verre van gewoon. Boer Jan en zijn vrouw Maaike zoeken vanuit hun geloof verbinding tussen "boer en burger". De Eemland vormt een oase bij de stad; een plaats voor de onrustige geest met ruimte voor natuur, dieren en mensen. De boerderij van Jan en Maaike heeft veel te bieden: Het is een zorgboerderij, een landschapshuis met informatieve voorzieningen, het fungeert als conferentieoord. en er is een streekwinkel met vlees. En dat allemaal terwijl er onderwijl ook echt een boerderij gerund wordt. In de aflevering van Door de Wereld ontmoeten we Jan Huijgen en neemt Anne-Mar een kijkje op zijn bijzondere boerderij.
Koranverbranding leidt tot uitbarstingen geweld
De Koranverbranding van Terry Jones houdt de gemoederen flink bezig. In Pakistan stelde de katholieke aartsbisschop deze week zelfs de vraag aan Amerika of Terry Jones niet opgepakt kon worden. De Pakistaanse christenen zijn bang dat ze te maken krijgen met de woede van radicale moslims. De afgelopen tijd zijn al bijna dertig mensen gedood bij protesten tegen de Koranverbranding. De kerk in Florida heeft echter geen spijt van de actie. In de aflevering van Door de Wereld een eigen reportage over de Koranverbranding vanuit Florida. Verder spreekt Andries in de studio met Arjan Plaisier, de scriba van de Protestantse Kerk Nederland over de gevolgen van de verbranding van de Koran. Hoe moeten kerken hier volgens hem mee omgaan ?
Deze uitzending van het programma Door de Wereld met de titel Congolese oorlogsmisdadigers willen verzoening is uitgezonden op zaterdag 9 april door de EO. Te gast waren Arjan Plaisier en Jan Huijgen. De presentatie was in handen van Andries Knevel en Mirjam Bouwman.