Uitzending
Door Andere Ogen - Ronald Giphart

Ronald Giphart

Door Andere Ogen

4-11-2019

| 1018 x bekeken | 0 reacties
6
Onlangs verscheen zijn boek Alle tijd; een ode aan het belang van vriendschap. Giphart baseerde zijn roman onder meer op zijn vriendenkring die hem al 40 jaar omringt, sinds de periode op de middelbare school. Zij leerden elkaar begin jaren tachtig kennen op het Baarnsch Lyceum. Het leven en de carričre van Giphart worden geduid door Raymond van de Klundert (Kluun), Bart Chabot, Katrijn van Hauwermeiren, Jean-Marc van Tol en Tip en Broos Lammes, zijn dochter en zoon.

Giphart wordt door zijn omgeving geschetst als een zeer rationele man, voor wie het schrijven “een manier is om de werkelijkheid aan te kunnen,” zoals Jean-Marc van Tol het formuleert. Door Andere Ogen volgt zijn bliksemcarričre: van de onstuimige romans waarmee hij als beginnend auteur grote groepen lezers aan zich wist te binden, tot de man die hij vandaag is: een gevestigd auteur die ook een literaire veelvraat is en zich samen met zijn vrouw Mascha ook werpt op kookboeken.

Het leven heeft Giphart niet gespaard. Een vroege scheiding van zijn ouders, de euthanasie van zijn moeder (PvdA-politicus Wijnie Jabaaij) en de ernstige ziekte die zijn jongste kind Lasse, kort na zijn geboorte, overleefde. Pijnlijke gebeurtenissen in zijn leven verwerkt hij letterlijk door erover te schrijven, zeggen mensen in zijn omgeving.

In deze uitzending van Door Andere Ogen waren Ronald Giphart, Bart Chabot, Jean-Marc van Tol en Raymond van de Klundert te gast. De presentatie was in handen van Fons de Poel. Deze uitzending van het programma Door Andere Ogen met de titel Ronald Giphart werd uitgezonden op maandag 4 november door MAX.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie