Uitzending
Dokument - Een daad van liefde

Een daad van liefde

Dokument

1-10-2013

| 1828 x bekeken | 0 reacties
8
Op 3 september begon in Zutphen het proces tegen Albert Heringa die zijn stiefmoeder ‘Moek’ in 2008 hielp bij zelfdoding. Heringa weet dat hij een gevangenisstraf riskeert want volgens artikel 294, lid 2 van het Wetboek van Strafrecht is hulp bij zelfdoding strafbaar. In september van dit jaar moet hij zich voor de rechter verantwoorden. In Een daad van liefde wordt Albert Heringa gevolgd in de jaren na de dood van zijn stiefmoeder, op weg naar en tijdens het proces.

NCRV Netwerk zendt in 2010 de film De laatste wens van Moek uit. Maria ‘Moek’ Heringa (99) vindt dat haar leven voltooid is en laat haar zoon Albert en haar kleindochters weten dat ze dood wil. Haar huisarts ziet geen aanleiding Moek te helpen: ze is immers niet ziek. Albert besluit haar te helpen en verzamelt de benodigde medicijnen. In de film is te zien hoe Moek meer dan honderd pillen uit een schaaltje inneemt, zoon Albert reikt haar af en toe een glaasje Martini aan om ze weg te spoelen. Daarna slaapt Moek vredig in.

De film maakt veel los, vooral steunbetuigingen aan Albert. Een paar weken na de uitzending van de film in 2010 bij wordt hij op het politiebureau verhoord. Hij wordt inmiddels bijgestaan door raadsman Willem Anker. Het duurt jaren voordat er een proces komt maar in september 2013 is het zover. Albert zit in de rechtszaal van Zutphen, geflankeerd door zijn dochters. Wat wordt de strategie van Albert en zijn raadsman? En wat gaat het OM eisen tegen Albert?

De zaak Albert Heringa staat niet op zich zelf. Het vraagstuk rond hulp bij zelfdoding wordt met de toenemende vergrijzing steeds actueler. Uit recent onderzoek blijkt dat zes op de tien Nederlanders vindt dat hulp bij zelfdoding mag worden verleend als iemand levensmoe is. Bijna driekwart vindt dat door een naaste verleende hulp bij zelfdoding niet in alle gevallen strafbaar hoeft te zijn. De NVVE is een campagne gestart om artikel 294, lid 2 uit het Wetboek van Strafrecht te krijgen.

Deze uitzending van het programma Dokument met de titel Een daad van liefde is uitgezonden op dinsdag 1 oktober door de NCRV.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie