Uitzending
Dokument - De risicojongens 1

De risicojongens 1

Dokument

16-4-2013

| 3436 x bekeken | 0 reacties
7
Begin 2007, ruim voor de economische crisis, ziet Frans Bromet twee jongens in het programma Business Class van Harry Mens Vincent Kersten en Wladimir Meijer. Zij geven Nederlandse investeerders prognoses over hoge rendementen als ze beleggen in grond in Montenegro. Frans Bromet is onder de indruk van het televisie optreden van de jonge ondernemers. Wie zijn deze risicojongens? Wie zijn hun investeerders? Waarom zijn zij bereid zo’n hoog risico te nemen? Bromet besluit de ondernemers met zijn camera te volgen.

In 1999 zit Wladimir samen met zijn collega Vincent in het talentenklasje van de ABN AMRO. Wladimirs moeder komt uit Montenegro. Na de Balkanoorlog is het land hard op weg om een exclusief vakantieland te worden. Volgens Wladimir wordt Montenegro hét nieuwe Monaco. Dit betekent dat de grond flink in waarde gaat stijgen. Samen met Vincent besluit Wladimir de kansen die er liggen te grijpen. Op een zolderkamer richten ze beleggingsmaatschappij ‘Vlavin Capital’ op.

In het eerste deel van de documentaire maken we naast de ondernemers kennis met de kleurrijke investeerders. Jan van der Prijt is door de crisis honderdduizenden euro’s verloren op de beurs. Hij hoopt zijn verlies goed te maken door investeringen in grond. Voor Albert van Bekkum is beleggen een sport. Zijn accountant zegt dat hij een fingerspitzengefühl heeft voor toplocaties.

De eerste investeerders in onroerend goed in Montenegro doen goede zaken. Maar al gauw verdwijnen de hoge rendementen die er op de grond te halen zijn. Vincent en Wladimir denken dat er goed geld valt te verdienen in vastgoed, en besluiten een luxe appartementencomplex te bouwen op de Montenegrijnse grond. Voordat het complex geheel is gefinancierd wordt er begonnen met de bouw. Het is belangrijk dat de appartementen snel worden verkocht, anders is er geen geld voor het afbouwen. De kredietcrisis gooit echter roet in het eten. Mogelijke investeerders worden kopschuw en zetten hun geld op een spaarrekening.

In deel twee zien we het effect van de wereldwijde crisis op de investeringen van Vlavin Capital. De onroerend goed markt zakt in, er zijn gewoon geen kopers meer. Vincent en Wladimir vragen hun investeerders toestemming de grond 1 of 2 jaar langer aan te houden. Dan is er volgens hen een betere prijs te krijgen voor de grond.

Het in aanbouw zijnde appartementencomplex zorgt ook voor hoofdbrekens. Er zijn nauwelijks investeerders te porren voor het project en het wordt spannend of het wel afgebouwd gaat worden. Dan is er plotseling een telefoontje uit Dubai. Een in het Emiraat woonachtige Nederlandse miljonair zegt maar liefst 5 miljoen euro te willen investeren in Vlavin Capital. Wladimir en Vincent leiden de zaakwaarnemer van de miljonair rond op hun berghellingen in Montenegro. Maar terug in Nederland is er de kater. De miljonair trekt zich terug. Wat nu?

Deze uitzending van het programma Dokument met de titel De risicojongens 1 is uitgezonden op dinsdag 16 april door de NCRV.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie