Tijd voor een nieuwe koers in de kerk
13-2-2013
| 1638 x bekeken | 0 reacties
Benedictus XVI treedt terug als Paus. Tot verrassing van velen, maar ook tot opluchting van heel veel mensen. In ons land wordt hij toch vooral als heel conservatief gezien. Zijn uitspraken over abortus, homo’s en anticonceptie deden hier veel stof opwaaien. Voor veel mensen was hij niet meer van deze tijd.
Is zijn mening over homo’s, lesbiennes, vrouwen en moslims nog wel van 2013? Had hij zich niet veel toleranter tegenover deze groepen moeten opstellen?
Want de Paus heeft dan wereldwijd nog wel 1 miljard volgers, in Nederland sluit er elke week één kerk. In Nederland lijkt religie en kerk in rap tempo naar de rand van de samenleving te verdwijnen, komt dat omdat de Paus niet met beide benen in onze maatschappij staat?
Of moeten we de ontkerkelijking in ons land niet de Paus verwijten? Zijn we een land waar geloof en kerk geen grote rol meer speelt? In de Tweede Kamer zijn de christelijke partijen nog maar een kleine minderheid, de zondagen worden niet meer doorgebracht in de kerk maar in de koopgoot, het bijzonder onderwijs staat vaak ter discussie en bij de omroepbezuinigingen leggen de religieuze organisaties als eerste het loodje.
Alleen asielzoekers die zijn weggejaagd uit hun tentenkamp lijken de weg naar de kerk nog te vinden.
Welke rol speelt de kerk nog in onze samenleving? En wat voor eigenschappen zou een nieuwe Paus moeten hebben om daar een succesrol van te maken? Een progressieve Paus, een jonge Paus, of moet zo’n oud instituut als de katholieke kerk niet met alle moderne tijden meegaan?
Presentatie: Arie Boomsma
Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Tijd voor een nieuwe koers in de kerk is uitgezonden op woensdag 13 februari door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.