‘De Russische veiligheidsdienst dwong ons in een kamer en heeft ons acht uur verhoord. Het was heel intimiderend’. Kris van der Veen maakte een documentaire over het leven van homojongeren in Rusland, toen de Russische veiligheidsdienst hem op de laatste dag van zijn verblijf oppakte voor homo-propaganda. De motivatie voor het maken van de documentaire komt uit Kris’ zijn eigen leven. ‘Het gaat over mij, ik ben ook anders’. Op de avond dat de documentaire in première gaan, vertelt Kris in KRO De Wandeling zijn persoonlijke levensverhaal.
PestenKris is veel gepest. ‘Het pesten begon al op de basisschool, als ik terugkijk zie ik een depressief jongetje. Ik was een apart jongetje, ik had een hoge stem, ik was anders. In het Friese dorp waar ik woonde was dat gek. Je moest tot de norm behoren. Als ik door de verkeerde straten fietste werd ik van m’n fiets getrapt. Ik fantaseerde over een wereld met veel vrienden. Ik kon me niet voorstellen dat m’n leven ooit echt zo kon worden’. Maar die wereld komt er toch als Kris naar Groningen verhuist en zijn eerste vriendje ontmoet. ’Ik kon bij hem voor het eerst mezelf zijn. Het was heel fijn, iemand die mij de allerleukste vond. Het was gewoon allemaal perfect, bijna te goed om waar te zijn.’ Helaas wordt zijn vriend ziek en overlijdt hij aan een hersentumor.
DrijfveerKris heeft door zijn eigen ervaringen een groot rechtvaardigheidsgevoel en de behoefte om het op te nemen voor diegenen die anders zijn, of het moeilijk hebben. ,,Ik denk dat ik door al dat pesten iets wil goedmaken”, zegt Kris. Voor zichzelf, voor anderen. ,,Er is altijd ergens wel een kind dat alleen op een slaapkamer zit en zich rot voelt. Dat is mijn drijfveer.”
Sander wandelt met Kris van der Veen in het dorp Harkema en in de omgeving van Openluchtmuseum De Spitkeet, eveneens in Harkema (Friesland).
De presentatie was in handen van
Sander de Kramer. Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Kris van der Veen werd uitgezonden op zaterdag 2 augustus door de KRO.