Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
De Vijfde Dag - 24-5-2012

24-5-2012

De Vijfde Dag

1719 x bekeken | 0 reacties
7
Donderdag in de Vijfde Dag: maagbandjes bij kinderen en mishandeling in christelijk pleegzorghuis De Loot en de gemeente Renkum mag subsidie huishoudhulp hogere inkomens niet schrappen.

Bezuinigen op thuishulp rijken
Renkum mag niet bezuinigen op thuishulp voor mensen met een beperking. Staatssecretaris Van Zanten van Volksgezondheid heeft de Gelderse gemeente daarvoor onlangs nog op de vingers getikt. Renkum wil met het toepassen van inkomenscriteria (1,5 keer het minimuminkomen) niet meer meebetalen aan de huishoudelijke hulp voor de wat rijkere hulpbehoevenden. Maar de staatssecretaris betoogt dat inkomen geen criterium mag zijn voor het toewijzen van thuishulp. Eigenlijk zoekt Renkum naar instrumenten om te bezuinigen. In De Vijfde Dag vertelt wethouder Van Lent waarom hij kiest voor deze bijzondere bezuinigingsmaatregel. Mevrouw Verhoef is erg ongelukkig met deze dreigende maatregel. Mocht het allemaal doorgaan dan gaat ze er honderden euro's per maand op achteruit. Renske Leijten (SP) is te gast in de studio.

Maagbandjes bij kinderen
Het universitair ziekenhuis van Maastricht onderzoekt de effecten van een maagbandje bij kinderen met obesitas. Het plaatsen van een maagbandje bij kinderen is niet onomstreden. De ingreep wordt vaak als laatste en drastische redmiddel gezien in de strijd tegen het dik zijn. Veel deskundigen menen dat bij kinderen eerst meer aandacht moet komen voor preventie en gedragsverandering. De Vijfde Dag volgt drie kinderen in dit nieuwe onderzoek, waaronder Michelle (16). Wanhopig als de kinderen zijn over hun dik zijn, hebben zij alle hoop op de maagband gevestigd.

Mishandeling in christelijk pleegzorghuis De Loot
Drie mensen hebben aangifte gedaan van stelselmatige en jarenlange kindermishandeling in pleegzorghuis De Loot in Nieuwleusen. De Loot is onderdeel van de evangelische leefgemeenschap 'De Terebint'. Voor 2010 gingen kinderen naar eigen zeggen jarenlang gebukt onder zowel lichamelijke als geestelijke mishandeling. Er zaten ook kinderen tussen die geplaatst werden door de William Schrikker Groep, die inmiddels onderzoek laat doen naar de misstanden. De Vijfde Dag spreekt met slachtoffers en de huidige staf van het huis, die evenzeer geschokt is door de verhalen die naar boven komen. Wat speelde zich daar af? Peter Kouwenberg van de William Schrikker Groep is te gast in de studio.

Deze uitzending van het programma De Vijfde Dag is uitgezonden op donderdag 24 mei door de EO. Te gast waren Peter Kouwenberg en Renske Leijten. De presentatie was in handen van Andries Knevel en Tijs van den Brink. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie