Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
De Ombudsman - 16-9-2011

16-9-2011

De Ombudsman

1253 x bekeken | 0 reacties
7
Aandacht voor een stateloos echtpaar. Afgelopen week voerde De Ombudsman actie bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Pieter Hilhorst probeerde het stateloze echtpaar Igor Skrijevski (48) en Galina Skrijevskaia (46) 'return to sender' te sturen. Igor en Galina willen terug naar de VS, het land waar ze in 1990 naartoe vluchtten vanuit de Sovjet-Unie. Ze bouwden er een succesvol bestaan op, maar werden zeventien jaar later toch het land uitgezet, omdat ze illegaal zouden zijn. Oekra´ne, het land waar ze naar toe zouden moeten, wil ze niet hebben. En dus strandden Igor en Galina in Nederland waar ze al vier jaar lang een uitzichtloos, zwervend bestaan leiden. De Ombudsman wil dat deze schrijnende situatie wordt opgelost en vindt dat Nederland meer moet doen om het echtpaar te helpen.

Saabsoap. Een soapschrijver had het niet kunnen bedenken, het verhaal dat Jeroen Kwakkenbos uit Steenwijk overkwam. Hij is zijn auto kwijt en tienduizenden euro's armer door blunders van politie en justitie. Zijn klassieke Saab Finlandia 900 werd drie jaar geleden door de KLPD in beslag genomen omdat deze niet verzekerd zou zijn. Toen de rechter anderhalf jaar later bepaalde dat de politie fout zat en Jeroen zijn auto weer wilde ophalen, bleek die spoorloos. Na nog weer anderhalf jaar van het kastje naar de muur te zijn gestuurd, ontdekte Jeroen dat justitie zijn auto had laten slopen! En als klap op de vuurpijl wordt hij bedolven onder boetes omdat hij zijn in beslag genomen auto niet heeft laten keuren.

Nog steeds geen stage voor jongeren zonder status. Jongeren zonder verblijfsstatus mogen in Nederland onderwijs volgen. Maar wat als je voor die opleiding ook een stage moet volgen? Dan heb je een probleem. Want voor een stage is een werkvergunning nodig en die krijg je niet. En zonder stage geen diploma. In december 2010 zette De Ombudsman deze kwestie op de agenda. De Tweede Kamer spoorde het kabinet aan het probleem op te lossen, maar dat is nog steeds niet gebeurd. De Ombudsman legt zich daar niet bij neer.

Presentatie: Pieter Hilhorst.

Deze uitzending van het programma De Ombudsman is uitgezonden op vrijdag 16 september door de VARA. De presentatie was in handen van Pieter Hilhorst. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie