Uitzending
De IJzeren Vogel - 9-7-2011

9-7-2011

De IJzeren Vogel

780 x bekeken | 0 reacties
6
Documentaireserie. De ijzeren vogel, zo noemden de vrouwen van de eerste generatie Turkse en Marokkaanse gastarbeiders het vliegtuig dat hen naar Nederland bracht. Deze vrouwen krijgen een gezicht en een stem. Zij vertellen openhartig het unieke verhaal van hun leven. Over de grote verschillen tussen 'hier en daar' en wat hen in het leven geluk en ongeluk heeft gebracht. Ontroerende verhalen waarin ook de liefde een belangrijke rol speelt. Bijvoorbeeld in de relatie tot hun echtgenoten die vaak andere mannen waren geworden in de jaren dat ze al in Nederland waren. Afl.: Werk. 'Toen ik voor het eerst een salaris kreeg, voelde ik me mens.' Fatima Bouras-Taouil is geboren in Casablanca, een miljoenenstad in Marokko. Zij is in 1978 naar Nederland gekomen. Voor vrouwen van de eerste generatie gastarbeiders zoals Fatima, is het moment dat zij zelf een baan vinden en geld verdienen een persoonlijke overwinning. Het geeft hen naast de bevestiging van eigenwaarde als vrouw ook een bepaalde vrijheid en onafhankelijkheid. Het verhaal van Fatima wordt bevestigd door leeftijdgenotes uit haar eigen land en Turkije. 'Je bent wat je verdient', zegt de één. 'Wanneer je gaat werken, wordt je leven beter', vult een ander aan.

Deze uitzending van het programma De IJzeren Vogel is uitgezonden op zaterdag 9 juli door NTR. De presentatie was in handen van Naima Azough.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee