Uitzending
College Tour - Halina Reijn

Halina Reijn

College Tour

4-9-2015

| 2579 x bekeken | 0 reacties
5
Ze staat op het podium, speelt in films, schrijft boeken en ze won diverse prijzen met haar acteerwerk. Halina Reijn is een veelzijdig actrice en maakt in rap tempo furore in de Nederlandse toneel en filmwereld. Op zaterdag 29 augustus is ze te gast bij College Tour in de Theaterschool op de Jodenbreestraat 3 in Amsterdam.

Halina Reijn (1975) wordt geboren in Amsterdam maar groeit op in Wildervank, Groningen. Al op zesjarige leeftijd weet Halina dat ze actrice wil worden en ze sluit zich als tiener aan bij een jongeren-theateropleiding. Na haar middelbare school studeert Halina aan de Toneelacademie in Maastricht. Ze wordt lid van de Theatercompagnie waar ze onder andere een Colombina prijs wint voor haar vertolking van Lulu in de voorstelling Shopping and Fucking.

Halina stapt in 2003 over naar de Toneelgroep Amsterdam waar ze, veelal onder regie van Ivo van Hove, in verschillende stukken speelt. Zo speelt ze onder andere in Rouw siert Electra, de monoloog La Voix Humaine en Nora, waarvoor ze de prestigieuze Theo dOr in de wacht sleept.

Halina acteert ook in verschillende films zoals Zwartboek, Isabelle en Zus & Zo, een film die werd genomineerd voor een Oscar als beste niet-Engelstalige film. In 2009 speelt ze naast Carice van Houten en Tom Cruise in de Hollywoodfilm Valkyrie. Daarnaast acteert ze ook in diverse televisieseries als Pril Geluk, Baantjer en Charlie. In 2007 ontvangt ze een Gouden Kalf voor haar rol als Mabel Wisse Smit in de miniserie De Prins en het Meisje.

Naast actrice mag Halina zich ook schrijfster noemen. Zo schrijft ze in 2005 haar debuutroman Prinsesje Nooitgenoeg en is ze vaste columniste voor De Morgen en JAN magazine. Televisiekijken Nederland kent haar ook als vaste tafeldame bij DWDD. Halina Reijn lijkt onvermoeibaar: aankomend theaterseizoen zal ze met Toneelgroep Amsterdam onder meer te zien zijn in De Stille Kracht en ontwikkelt ze een speelfilm, Locus of Control, en twee televisieseries.

In deze uitzending van NOVA College Tour was Halina Reijn te gast. De presentatie was in handen van Twan Huys. Deze uitzending van het programma NOVA College Tour met de titel Halina Reijn werd uitgezonden op vrijdag 4 september door de VARA en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie